Nedan är ett exempel på hur ett förfrågningsunderlag kan utformas gällande upphandling av viltkött
Viltkött ska styckas i anbudsgivarens lokaler för att ha möjlighet att erbjuda studiebesök för t.ex. gymnasieskolans livsmedelsprogram och kommunens kökspersonal i utbildningssyfte.
Ja/Nej. Ja krävs
Samtliga av anbudsgivaren offererade produkter ska vid varje tidpunkt uppfylla de kvalitetskrav, förpackningskrav, märkningskrav, innehållsförteckning etc. som följer respektive produkt och vid varje tid gällande EG förordning, livsmedelslagstiftning, livsmedelsförordningar, Livsmedelsverket samt Jordbruksverkets föreskrifter samt av olika livsmedelsbranscher vedertagna regler om livsmedel. I upphandlingen nämnda krav och kriterier gäller även för produkter från länder utanför EU.
Om tillägg till eller ändring av de i detta underlag angiven lagstiftning, förordning eller riktlinje finns ska senaste version gälla.
Viltkött ska ha slaktats och styckats i av Livsmedelsverket (eller motsvarande) godkänd vilthanteringsanläggning. Viltkött ska hanteras helt enligt livsmedelsverkets föreskrifter för hantering av viltkött, spårbarhet till jägare ska kunna uppvisas vid anmodan.
Produktion ska uppfylla riktlinjer minst i nivå med Förordning (EG) 852/2004.
Ja/Nej. Ja krävs
Samtligt viltkött som levereras till köparen ska vara besiktigat av veterinär. Veterinären ska ha egenkontrollprogram och följa principerna för HACCP.
Hjortkött som kommer från djur i hägn ska ha kontrollerats för tuberkulos.
Prov för förekomst av trikiner ska ha genomförts på samtliga produkter av vildsvin.
Vildsvin som nedlagts i områden med förhöjda cesiumhalter ska vara kontrollerade så att stråldosen inte överstiger av Livsmedelsverket angivna gränsvärden.
Kött från djur som skjutits med blyammunition ska vara rensat på blyrester. Kött runt sårkanalen ska vara avlägsnat (minst 10 cm) och kasserat och får inte förekomma i levererade produkter.
Ja/Nej. Ja krävs
Offererade produkter ska uppfylla följande krav samt de krav som anges i sortimentsfil.
Kött och färs;
Ja/Nej. Ja krävs
Vildsvin ska vara vildskjutna, alltså ej fällda i fällor.
Ja/Nej. Ja krävs
Kontakta MATtanken via e-post: mattanken@jordbruksverket.se
Läs mer om vårt arbete med vildsvinskött i offentliga kök.
Senast uppdaterad