• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Nutritionshandbok ger stöd till personalen inom omsorgen
En närbild på festliga smörgåsar toppade med räkor, rom, dill och citronskivor, bredvid en bok från Klippans kommun med titeln "Nutritionshandbok – Särskilt boende".
Kompetens

Nutritionshandbok ger stöd till personalen inom omsorgen

Äldreomsorg • Skåne län

I sin nya roll har kostspecialisten tagit fram en handbok som ska ge omsorgspersonalen konkret vägledning i arbetet för bättre nutrition hos de äldre. Kostspecialisten ska också bidra till ökad samverkan mellan de olika verksamheterna; måltid och omsorg.

Vårt mål

Det övergripande syftet är att förbättra nutritionen hos de äldre, men också att skapa mer guldkant och att förbättra samarbetet över förvaltningsgränserna; omsorg- och måltidsverksamhet.

Nutritionshandboken ska vara ett hjälpmedel för personalen inom omsorgen. Den bygger på utbildningar som hålls av kostspecialisten.

Så gjorde vi

En ny tjänst, kostspecialist, fungerar som länk mellan måltidsverksamhet och omsorgsverksamhet. Tjänsten är finansierad av statsbidrag. Starten blev att kartlägga undernäring hos äldre inom särskilt boende i kommunen. Under det arbetet upptäcktes att det behövs ökade kunskaper inom nutrition samt att det saknas rutiner att arbeta efter. Det är lätt att arbetet blir i stuprör, vilket försvårar kommunikation mellan verksamheterna.

Vi tog fram ett utbildningsprogram och en nutritionshandbok för personalen inom omsorgen. Utifrån handboken får personalen diskutera i smågrupper och konkretisera innehållet för det sammanhang de jobbar i. Det är viktigt med dokumentation, att det finns något att gå tillbaka till, i synnerhet i tider när många vikarier finns i verksamheterna.

Vi har arbetat för att nutritionshandboken och övrig kommunikation kring måltiderna ska bli en värdehöjare av maten, att det känns proffsigt och kan bidra till att skapa attraktivitet för jobb inom omsorgen. Kostspecialisten kan i sin roll bidra till att värdet på måltiden höjs, bland annat genom genomtänkt kommunikation.

Två olika desserter; Päronhalvor serverade på vita tallrikar med en klick grädde och äppelkaka toppad med vispad grädde.

Samarbeten

När nutritionshandboken togs fram har MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska), andra sjuksköterskor samt representanter från boenden och verksamheter fått komma med synpunkter.

Resultat

Nu finns en nutritionshandbok på plats. Utifrån den kommer vi att skapa rutiner, specifikt anpassade för de olika grupperna för att ringa in undernäringsproblematiken.

Handboken tar bland annat upp:

  • Grundkost samt speciella koster
  • Förslag på för förfrukost och mellanmål som kan lagas på plats
  • Hur nattfastan kan förkortas – det behöver inte vara så mycket som man kanske tror
  • Grunder i näringslära och behovet av vätska
  • Dokumentation av mat- och vätskeregistrering
  • Sittställning, olika hjälpmedel samt hur man ska göra vid matning
  • Måltidsmiljö
  • Muntorrhet
  • Palliativ vård

Nutritionshandboken kommer att finnas i olika versioner anpassade för olika verksamheter. Versionerna för LSS, socialpsykiatrin och hemvården är under arbete.

Att tjänsten för kostspecialisten finns på socialförvaltningen, med stöd från ledningen, gör att det blir lätt att komma ut i verksamheterna och jobba med implementering.

Utmaningar

Att hitta rutiner som fungerar i vardagen. Att det inte blir för ambitiöst, exempelvis med arbetade mellanmål med många ingredienser, som blir för komplicerade att göra i en tidspressad vardag.

Våra tankar framåt

Vi tittar på hur nutritionshandboken och rutiner kan bli så lättillgängliga som möjligt. Framöver kommer vi också att ta fram en mellanmålshandbok med recept.

Vi planerar att utse kostombud på avdelningarna, som blir extra viktiga för samarbetet över förvaltningsgränserna.

Vi som lämnat erfarenheten

Magnus Ekelund, kostspecialist

Socialförvaltningen i Klippans kommun

Upptäck mer

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

  • Delaktighet
    Kompetens
    2023-02-06

    Matlagning på varje avdelning skapar delaktighet och trivsel

    På omvårdnadsboendet Bonargården lagas maten på avdelningarna och de äldre kan smaka av och komma med kryddningstips.

  • Elever får mat serverad från en foodtruck.
    Delaktighet
    Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-06

    Food truck introducerar närproducerade råvaror

    En annorlunda och spännande måltidsupplevelse lockar elever att våga testa nya, mer hållbara råvaror och maträtter.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter