Landsbygdsnätverket
Personer står och pratar utanför ett kycklingstall.

Temadagen inleddes med ett besök på Roland Hermanssons ekologiska kycklinggård.

Uppskattad regional temadag om kyckling

Vilka krav kan ställas när kyckling upphandlas till offentliga kök? Det var utgångspunkten för en temadag i Västra Götaland, som innehöll både ett gårdsbesök och information om intressanta forskningsresultat.

Dagen inleddes på Anestad gård, där Roland Hermansson berättade om sin ekologiska kycklingproduktion. De cirka 45 deltagarna fick titta in i stallar och se kycklingarnas utomhusytor.

Efter det presenterade Anna Wallenbeck, från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), aktuell forskning gällande kycklinguppfödning – vilket ledde till många frågor och diskussioner.

Ekologisk kyckling är runt tre gånger så dyr som konventionell att köpa. För offentliga måltidsorganisationer kan det vara svårt eller omöjligt att välja ekologiskt. Anna Wallenbeck poängterade att de ekologiska kycklinggårdarna har en viktig roll för hela kycklingproduktionen i Sverige, när det gäller att föra utvecklingen framåt och höja kraven för uppfödning.

Läs gärna ett reportage från temadagen på Västra Götalandsregionens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Temadagen den 10 maj arrangerades av regionen och länsstyrelsen i Västra Götaland tillsammans med MATtanken.

Senast uppdaterad