Varje år väljs ett sopprecept ut inför Måltidens dag/Offentliga måltidens dag, som sedan lagas av Måltidsakademien och flera kommuner runt om i Sverige. Kocken bakom årets utvalda grönkålssoppa är Pernilla Dierks, köksmästare på skolrestaurang Klimatslottet i Göteborg.
– Det känns jättekul att mitt recept blev årets soppa – och att det blev en soppa med svinntänk! Det lagas mycket bra skolmat i Sverige och det är extra roligt att också sätta fokus på hur man kan ta hand om den mat som blir över, säger hon.
Pernilla Dierks har tidigare lämnat en erfarenhet till MATtankens Erfarenhetsbank, som handlar just om hur överbliven mat kan bli uppskattade, nya inslag på menyn istället för svinn.
På Härlandatjärnskolan i Göteborg är soppdagarna extra festliga – tack vare att Pernilla och hennes kollegor jobbar entusiastiskt för att göra rester till spännande topping och svinnsmarta bröd.
– Det blir festligt med tillbehören och eleverna kan plocka till sig mycket mer än bara soppa, säger kocken Anneli Johansson.
I receptet som har valts till Årets soppa är grönkål huvudingrediensen. Där finns också överbliven potatis eller potatismos och soppan kan toppas med frasbollar gjorda av överblivet havreris.
– Vi serverade grönkålssoppan här på skolan förra året och den togs emot jättebra. En del elever kan vara lite skeptiska till grönkål först, så man behöver se till att de blir bekanta med råvaran och sen fungerar det jättebra, säger Pernilla.
Recept: Svinnsmart grönkålssoppa
100 port.
4 kg fryst grönkål
3 kg tärnad lök
3 st kingsolo vitlökar
3 dl rapsolja
ca 10 liter grönsaksbuljong
5 liter gräddmjölk (2 liter matlagningsgrädde, 3 liter standardmjölk)
6 kg potatismos eller kokt potatis (gärna omhändertagen= svinnsmart)
Salt
Peppar
Malen muskot
Citronsaft
Maizena att reda soppan med, om det behövs
Gör så här:
Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt grönkålen samt grönsaksbuljong. Låt koka 20 min och tillsätt resten av ingredienserna. Koka upp och mixa slät, smaka av med salt och kryddor. Red eventuellt med maizena.
Servera gärna med krutonger av omhändertaget (svinnsmart) bröd samt rostade solrosfrön.
Recept på tillbehör till soppan finns längre ner.
Recept: Svinnsmarta tillbehör till soppan
Använd kokt havreris du har över och gör frasbollar.
I liter kokt havreris
1 citron (zest + saft)
1 msk sambal oelek
2 st king solo vitlök
2,5 dl riven ost
Salt och svartpeppar
Ströbröd (gärna gjort av omhändertaget bröd)
Rapsolja att steka i
Mixa huvudingredienserna. Smaka av. Forma till bollar och rulla i ströbröd. Stek i rapsolja tills de är gyllenbruna.
Frys in torra brödskivor du får över och baka nytt bröd = brödpåbröd.
ca 10 st
500 g skivat bröd
2,5 liter kallt vatten
2,9 kg vetemjöl
300 g grovt rågmjöl
2 paket torrjäst
40 g salt
Blötlägg brödet i vattnet. Mixa slät.
Tillsätt alla ingredienser utom salt och kör på medelhastighet i 8 min. Tillsätt salt och kör i 2 minuter till på hög hastighet.
Jäs i kylen över natten.
Plocka fram den redan färdiga degen i kylen och forma till 12 limpor. Kör på jäsprogram i 20 min (37 grader). Baka på bakprogram i ca 30 min, kolla så innertempen är 96 grader.
Har du en trött squash i kylen som bara väntar på att bli använd? Gör en god squashpesto till det goda brödpåbrödet.
1 squash
1 vitlök
1 citron – zest och saft
1 dl rostade solrosfrön
Rapsolja
Salt, svartpeppar
Färsk persilja
Dela squashen i mindre bitar och rosta tillsammans med citronzest + saft, vitlök, olja och salt.
Låt svalna lite och mixa med solrosfrön och färsk persilja. Tillsätt eventuellt lite mer olja och vatten så det blir en krämig konsistens.
Torsdagen den 19 oktober firas Offentliga måltidens dag. Det är en dag då måltidsverksamheter runt om i Sverige visar upp sin verksamhet och vi tillsammans uppmärksammar Sveriges fantastiska offentliga måltider.
Var med och fira! Anmäl din kommuns eller regions aktiviteter här
Senast uppdaterad