Landsbygdsnätverket
Ett bildmontage: tre polaroidbilder är upphängda med klämmor på ett snöre. På bilderna syns rätterna i Stockholmsmåltiden, förrätt, varmrätt, efterrätt.

Stockholmsmåltiden består av tre rätter. Måltidsfoton i bildmontaget: Lennart Weibull.

Stockholmsmåltiden som pedagogisk plattform

En sallad med gös att äta med pinnar, lammkorv i bröd och efterrätt med färskost och tistron. Detta är delar av Stockholmsmåltiden. Men är detta mat för alla? Kan menyn verkligen lagas i offentliga kök?

På dessa båda frågor svarar Karin Eksvärd och Jonatan Fogel ja, med eftertryck. De arbetar på Länsstyrelsen i Stockholm med frågor som är kopplade till Stockholms läns livsmedelsstrategi.

– Vi såg genast en möjlighet att jobba med ”mat och identitet” när länsstyrelsen, via vår landshövding, förra året fick frågan om att ta fram en landskapsmåltid, säger Karin som jobbar som samordnare för den regionala livsmedelsstrategin.

Ett ”fun dining”-koncept

– Stockholmsmåltiden handlar inte bara om råvarorna. Vi har också tagit fasta på HUR människor äter. De flesta måltider intas inte som ”fine dining” idag, med struken linneduk och uppsträckt sittning. Istället intas många måltider mer i farten. Man äter där man är, helt enkelt!

Stockholmsmåltiden har hämtat inspiration av detta. Måltiden består av en salladsbowl, lammkorv i bröd med tillbehör samt glass med färska bär (läs mer under fliken nedan: Detta är Stockholmsmåltiden).

– Måltidens kreatörer kallar konceptet för ”fun dining”, fortsätter Karin.


Det var Karin Eksvärd och Jonatan Fogel med stöd av landsbygdsdirektör Ulrika Lundberg gav sig i kast med att hålla ihop arbetet med att utforma en landskapsmåltid.

– I Stockholm har vi inte någon rätt att falla tillbaka på för att representera länet, som Ölands kroppkakor eller liknande. I stället har vi tagit fasta på det som odlas, jagas, fiskas eller plockas här och att många smaker från världen genom århundradena kommit till Sverige via Stockholm. Alla dessa möten som sker i länet blev en annan viktig utgångspunkt. Här möts storstad och landsbygder, hav och land, salt och sött vatten, människor med olika kulturell bakgrund, och så vidare! berättar Jonatan.

– Ramarna sattes, vi hade en lång lista på ingredienser som skulle kunna passa och så ställde vi en fråga till Hans Naess som tog kontakt med Mathias Dahlgren och Staffan Naess. Vilket team att skapa en Stockholmsmåltid! Det var ganska kort om tid men vi hade stort stöd av vår kommunikationschef Jonas Johansson och kunde ro det i land, fortsätter Jonatan.

Med Jonas hjälp kom dessutom Hans von Corswant och Anders Brundin med i arbetet och tog fram bilder, formspråk och text för att måltiden ska bli användbar och tillgänglig.


Stockholmsmåltiden består av tre rätter som kan ätas var för sig, men de bildar också en helhet.

  • Salladsbowl med gös. Mälargös med närodlade grönsaker, ägg och citronmajonnäs.
  • Varmkorv. En specialare sedan 1897. Lammkorv med fänkål, rostade jordärtskockor, frasig potatis och svamp.
  • Kossans mjölk & skärgårdens bär. Färskost i ugn, havtornssorbet, vilda bär, havregryn, grädde.

Läs mer

Pressmeddelande: Detta är den nya Stockholmsmåltiden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länsstyrelsen i Stockholm.


Kan måltiden omtolkas för offentliga kök?

– Självklart kan Stockholmsmåltiden modifieras så att den passar att laga till matgästerna i förskola, skola, vård och omsorg. Vi hoppas att kockarna i de offentliga köken ska inspireras ha Stockholmsmåltiden på menyn i olika sammanhang. Vi hoppas också att verksamheterna där måltiderna serveras tar chansen och ser Stockholmsmåltiden som en pedagogisk plattform att utgå från!

Som hjälp till köken och alla andra som är intresserade – har projektet tagit fram affischer. De vänder sig mot förskola/skola respektive äldreomsorg/besöksnäring och är tänkta att användas som stöd och inspiration när Stockholmsmåltiden presenteras.

Klicka på bilden så kan du se den i större format. Affischerna finns att ladda ner som pdf-filer via länsstyrelsens webbplats, se faktarutan längre ner på denna sida.

Ett myller av berättelser

Afficherna består av bilder och korta texter om Stockholms natur och geografiska läge, om de vanligaste fiskarna i Stockholms vatten, skogens vilda djur och tamdjuren, med mera. Här berättas också om den svenska uppfinningen: mjölkseparatorn. Och om den första serveringen av varmkorv i Sverige.

”1897 hölls en stor industriutställning med en massa uppfinningar på Djurgården i Stockholm. Då hade den moderna varmkorven Sverigepremiär. Man fick med en vit handske som man tog på innan man stoppade i sig korven.”

– Hur har ekosystem, jordbruk och fiske samt kulturen präglat hur vi äter idag? Vad kan vi odla, fiska och äta imorgon? I informationsmaterialet finns spännande resonemang och fakta att ta del av! Vi ser Stockholmsmåltiden som en pedagogisk plattform och vår förhoppning är att den kan användas exempelvis som ett läromedel och bli till glädje i skolan! säger Karin.

Ladda hem informationsmaterialet - Stockholmsmåltiden

Mer information om Stockholmsmåltiden, affischerna, med mera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Länsstyrelsens webbplats.

Läs mer om Sveriges nya Landskapsmåltider

Det är Folkets Hus och Parker, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien som har tagit initiativet till satsningen på att ta fram Sveriges nya Landskapsmåltider.

Läs mer på webben: Landskapsmaltider.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Senast uppdaterad