Landsbygdsnätverket
Pasta carbonara

Pasta carbonara och kladdkakemuffins kommer serveras på förskolor och skolor i Kungsbacka kommun på Offentliga måltidens dag 2023.

I Kungsbacka har elever redan röstat fram menyn till Offentliga måltidens dag

När anmälan till Offentliga måltidens dag 2023 öppnade var Kungsbacka på hugget och skickade inom några minuter in årets första aktivitet.

– Eleverna hade provsmakat och röstat fram årets meny dagen innan, berättar Susanne Söderman i Kungsbacka kommun.

Inför firandet 2022 fick elevrådet på Hedeskolan bestämma Offentliga måltidens dag-menyn för alla kommunens förskolor och skolor. Det var ett lyckat initiativ och i år har turen gått vidare till elevrådet på Åsaskolan.

– Eleverna får ta fram fem rätter som jag sedan räknar på. Två av rätterna provlagas och elevrådet får smaka och rösta fram vilken som ska serveras, säger Susanne, som är utvecklare för måltider i Kungsbacka kommun.

I år blev det slutliga valet pasta carbonara, med kladdkakemuffins till efterrätt.

– Vi kommer också bjuda in politiker och lokalmedia till Offentliga måltidens dag, så att de kan få sitta ner och äta med eleverna som bestämt menyn, säger Susanne som ser fram emot höstens firande.

Näst snabbast att anmäla aktivitet till Offentliga måltidens dag 2023 var Köpings kommun, följd av Torsås kommun.

MATtanken ser nu fram emot att få ta hand om alla kommande anmälningar av aktiviteter! Förhoppningsvis slår vi förra årets rekord, då 166 kommuner och 8 regioner hade anmält sitt firande.

Offentliga måltidens dag 19 oktober

Vi har fantastiska offentliga måltider i vårt land! Det vill vi att fler ska få upp ögonen för. Offentliga måltidens dag 2023 firas torsdagen den 19 oktober och koordineras för fjärde året av MATtanken.

Läs mer och anmäl din aktivitet till Offentliga måltidens dag här!

#måltid23

Senast uppdaterad