Landsbygdsnätverket
Montage av fyra bilder från ett frukostbord: hjärtformade bröd, juiceglas på en bricka, uppskurna grönsaker, någon gräddar våfflor.

En del av utbudet på frukostbuffén när vårdboendet Boken erbjöd "hotellfrukost".

Hotellfrukost och Nobelfest – aktiviteter och måltider går hand i hand på vårdboendet Boken

På Boken i Mjölby kommun får de äldre guldkant i vardagen genom aktiviteter kopplat till måltider. Azra Redzepovic, enhetschef på vårdboendet berättar om hur väl samarbetet fungerar mellan avdelningarna och tillagningsköket, som exempelvis när man genomförde en uppmärksammad och uppskattad ”hotellfrukost”.

– Det var köket som hade ordnat detta tillsammans med aktivitetsgruppen på boendet. På frukostbuffén var det ett fantastiskt utbud den här morgonen. "Hotellgästerna" fick allt från alkoholfritt bubbel till ingefärsshots, fruktsallad, våfflor och äggröra, säger Azra Redzepovic.

Personalen åt frukost tillsammans med de boende i matsalen.

– Vi hade gått ut med att det var drop in till frukosten från kl 8.00 men alla boende var på plats prick kl 8.00 när hotellfrukosten öppnade! Det var mycket roligt och uppskattat, fortsätter Azra.

Hotellfrukosten var ett led i ett arbete där personal inom omsorg och kök samverkar kring olika aktiviteter.

– Tidigare har vi bland annat firat FN-dagen då vi bakat och ätit kakor från olika nationaliteter. Vi har också haft ett minnesvärt Nobelfirande med röd matta, tre rätters middag och festlig dukning och vi har haft gårdsfester när vi har varit ute och grillat.

God samverkan över förvaltningsgränser i kommunen är en av förutsättningarna för de lyckade aktiviteterna på Boken.

Måltidsservice har en menygrupp där måltidsutvecklare Camilla Svedberg Grill och den ansvariga kocken Ann-Margreth Lindén träffar de boende regelbundet. På menygruppens möten ute på avdelningarna pratar man mat och delar recept. Som boende har man möjlighet att påverka vad som serveras.

De berättar att den äldre generationen är modiga och nyfikna, många är beresta och har testat nya smaker. Till exempel har det varit pizzakvällar i samband melodifestivalen. Det planeras också för fler grillpartyn nu när grillsäsongen är på gång.

Helén Borger, driftschef måltidsservice, berättar vidare att fler grillar och stekhällar har köpts in som ska kunna bokas digitalt av köken och användas på de olika enheterna.

– Att det finns flera grillar och stekhällar för utomhusmatlagning i kommunen kan också vara bra ur krisberedskapssynpunkt, tillägger Helén.

Bilder från Bokens egen Nobelfest finns uppsatta på en anslagstavla.

I tillagningsköket på Boken är personalen glada för samverkan över gränserna.

–Allt blir enklare när man gör aktiviteter ihop med omsorgspersonalen. Det är också lättare i vardagen när vi lär känna varandra, säger Ann-Margreth Lindén kock inom måltidsservice och som arbetar i tillagningsköket på Boken.

– Till exempel Nobelfesten som vi planerade och genomförde tillsammans var så rolig att arbeta med! Alla i köket, omsorgspersonalen och de boende var med på noterna och hörsammade det festliga arrangemanget. Anhöriga kom med fina kläder till de boende och damerna satt med papiljotter i håret inför festen. På kvällen rullades röda mattan ut och en proffsig fotograf fotograferade alla. Vi i köket hade höga kockmössor dagen till ära och omsorgspersonalen var finklädda, fortsätter Ann-Margreth.

Azra framhåller att, fast det kan verka lyxigt, så är det inte speciellt dyrt med exempelvis hotellfrukost.

– Det som krävs är i första hand idéerna, engagemanget och viljan att testa nytt - och det finns verkligen här hos oss.

Boken har en aktivitetsgrupp med en representant från varje avdelning som är lyhörda för de boendes önskemål och ser till att det finns dagliga aktiviteter för de äldre. Aktivitetsgruppen arrangerar också större aktiviteter och samverkar då med tillagningsköket som finns i samma hus.

– Måltidsstunderna är de viktigaste stunderna för social samvaro men aktiviteter och måltider går ofta hand i hand, exempelvis när man spelar man bingo så vill man såklart fika efteråt.

– Det är viktigt att lyfta fram att detta är ett hem för de som bor här. I ett hem ska man kunna leva som vanligt, i så stort utsträckning som möjligt och livet ska efterlikna det liv man levt tidigare. Då måste tillvaron här spegla det, ibland äter man hotellfrukost, ibland är det fest och däremellan rullar det på med vardagliga aktiviteter.

Azra förklarar vidare att när det händer något utöver det vanliga så upplevs de äldre mer "friska".

– De allra flesta kunde på nobelkvällen äta den ordinarie maten och under natten var det mycket färre larm. Det här arbetssättet skapar arbetsglädje hos personalen och det blir en fin atmosfär på enheten, säger hon.

Efter Nobelfesten fick Boken dagens ros i tidningen för arrangemanget. Något som såklart värmer och stärker för framtiden.

Dukade bord, redo för morgonens "hotellgäster".

Studio MATtanken, 3 juni: De livsviktiga måltiderna i äldreomsorgen

I detta studiosamtal kommer MATtanken att lyfta hur olika sätt att organisera/planera/strukturera måltiderna påverkar kvaliteten och hur väl man upplever att måltiderna till de äldre fungerar. Slå dig ner vid din skärm, häll upp en kopp kaffe och häng på i samtalet som startar 08.30.

LÄS MER OM STUDIO MATTANKEN. Länk till annan webbplats.

Azra Redzepovics tips för att komma igång med aktiviteter och samverkan mellan omsorg och kök

  • Lyft frågan regelbundet på personalmöten med personalen som känner de äldre bäst. Finns förslag på något som de boende skulle vilja göra? Vad hör ni att de boende efterfrågar? Inventera vad de äldre vill göra. Var lösningsfokuserad.
  • Se till att det finns en aktivitetsgrupp att rapportera till som kan ta idéerna vidare.
  • När man gör aktiviteter vill man också äta. Planera för det i avdelningsköket eller involvera tillagningsköket i planerna.
  • Kan någon från köket alltid vara med vid planering av aktiviteter? Våga prata med varandra och lyssna på idéerna.

Mer fakta om tillagningsköket på vårdboendet Boken

  • I tillagningsköket på vårdboendet Boken lagar 13 personer mat till flera vårdboende, en närliggande skola samt gör matlådor till hemmaboende äldre, som måltidspersonalen själva kör ut varje fredag.
  • Till själva vårdboendet Boken lagas 78 portioner lunch respektive middag.
  • De boende äter generellt på avdelningarna men det är fördelaktigt att det finns en matsal att använda när man vill hitta på något speciellt eller när det är aktiviteter igång.
  • Frukost och mellanmål planeras, förbereds och serveras normalt sett på avdelningarna.