Landsbygdsnätverket
Kollage med två bilder. Vänster bild: En man med mörkt lockigt hår och kort skägg ler mot kameran. Han har på sig en svartvit mönstrad skjorta. Höger bild: Ett buffébord med olika maträtter, inklusive en tallrik med skivade grönsaker (gurka och morot) och en skål med dippsås.

Hallå där Milad Fahimi, måltidsekolog i Ekerö kommun!

Den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. Att minska matsvinnet är ett pågående arbete i Ekerö kommun. Kommunikation med matgästerna och försäljning av svinnlådor är två viktiga delar.

Vilken är den främsta orsaken till matsvinn?

– Hos oss är det definitivt tallrikssvinnet, som står för nästan hälften av allt svinn. Sedan vi började mäta matsvinnet regelbundet 2023 har svinnet minskat avsevärt. Framför allt kökssvinnet har minskat i rasande takt och nu är mina kollegor i köken väldigt drivande i matsvinnsfrågor.

Affisch som visar hur många kilo mat som slängts olika veckor.

Hur mäter ni matsvinnet?

– Vi mäter fem gånger per år. Vi mäter alla delar, det vill säga kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn. Två är "stora" mätningar där vi också mäter mängden serverad mat, för att se vad som faktiskt hamnar i magen. Genom att mäta kan vi exempelvis se att fiskrätter står för en högre andel serveringssvinn än många andra rätter. Vi kan också se att favoriträtter ibland ger mest tallrikssvinn och ibland minst.

Hur jobbar kommunen för att minska svinnet?

– Samarbete med pedagoger är en viktig faktor. Det har stor betydelse om pedagogerna tar en aktiv roll, presenterar maten för eleverna innan de går in i matsalen och påminner eleverna om att hellre börja med lite mat och sen ta om. En annan viktig faktor är kommunikation – vi försöker att på ett tydligt sätt, med konkreta budskap berätta om vad matsvinnet innebär. Under våren hade vi matsvinnstävlingar mellan klasser. Vi gjorde fina affischer som jämförde resultaten och hjälpte eleverna att förstå mängden – till exempel "som att kasta 2 000 nuggets".

Sedan 2023 säljer kommunen svinnlådor – hur fungerar det?

– Kommunens anställda och elever får efter lunchserveringen möjlighet att fylla en matlåda med mat som blivit över. Under drygt ett år har vi sålt över 1 000 portioner för totalt 36 000 kronor. Genom svinnlådorna har vi räddat över 260 kilo mat, vilket enligt mina beräkningar motsvarar 20 000 köttbullar. För mig var det en självklarhet att vi skulle börja med svinnlådor. Jag kan förstå att vissa tycker att det känns snårigt med olika regelverk. Vad får en kommun göra och inte göra? Därför har jag gjort en guide om att sälja svinnlådor.

Kollage med bilder på laxröra, rostade rotsaker och en affisch med uppmaning att inte slänga mat.

Hur tänker Ekerö kommun framåt i arbetet mot matsvinn?

– Jag drömmer om att vi ska få till ett system för livsmedelsdonationer från livsmedelsbutiker i kommunen. Vi har också börjat undersöka möjligheten att upphandla och köpa livsmedel med kort bäst före-datum.

Under 2023 och vårterminen 2024 har vi jobbat mycket med att mäta och förstå matsvinnet. Under hösten ska vi arbeta mer aktivt med att minska svinnet i våra kök och matsalar.

Senast uppdaterad