Landsbygdsnätverket

Från SILO-databasen: Havreriset börjar ta plats

Förra året köpte kommunerna in 2 509 ton ris till måltiderna i förskola, skola och omsorg. Ett alternativ till det importerade riset är havreris, som odlas och produceras i Sverige.

Kommunerna köpte 119 ton havreris 2023, vilket motsvarar cirka fem procent av inköpen av allt ris (i kilo).

I många kommuner och regioner finns politiska beslut kring mål att höja andelen svenska livsmedel i de offentliga måltiderna. Det är en angelägen fråga inte minst utifrån beredskapsperspektivet.

– I våra kontakter med kommunerna ser vi att fler och fler introducerar havreris på sina menyer. Det kan vara utmanade att börja servera ett nytt livsmedel. För att matgästerna ska acceptera förändrade menyer och lära sig tycka om nya livsmedel är kommunikationen viktig, säger MATtankens Anna Lundstedt.

Det är också viktigt hur havreriset tillagas, fortsätter Anna som här ger några generella råd:

– Skölj  havreriset innan tillagning, var noga med tillagningstiden och låt det sedan dra en kort stund innan det "fluffas till" före servering/varmhållning, säger hon.

 

Fakta från SILO-databasen version 2023:3

  • Förra året köpte kommunerna 2 509 ton ris. Det mest köpta riset var långkornigt ris. Snittpriset för långkornigt ris var 19,85 kr/kg.
  • Förra året köpte kommunerna 119 ton havreris. Snittpriset för de fyra vanligaste havreris-artiklarna var 23,56 kr/kg

Läs mer om SILO och hitta länken direkt till databasen.

Senast uppdaterad