Landsbygdsnätverket
Clown serveras korv med bröd

Brett engagemang lyfter kommunens måltider

När samarbetet med skola och omsorg fungerar bra, blir det tydligt att de offentliga måltidernas bidrag till helheten är så mycket större än att ”bara” servera mat. I Smedjebackens kommun har kostenheten gjort en utvecklingsresa med tillsammans som ledord.

Smedjebackens kommun i södra Dalarna har cirka 11 000 invånare. I kommunen finns 15 tillagningskök fördelade på fem förskolor, fem skolor och fem omsorgskök med tillhörande seniorrestauranger.

Kvinna i kavaj tittar in i kameran

Anna Hane Karlsson.

– Vi har inget specifikt uppdrag från politiken gällande de offentliga måltiderna förutom kommunens övergripande mål. Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer samt den riktlinje som Dalarnas kommuner har tagit fram i samarbete med Offentlig gastronomi Dalarna, säger kostchef Anna Hane Karlsson.

Smedjebackens kommun har de senaste åren gjort en utvecklingsresa gällande de offentliga måltiderna. Svinnsmarta lösningar för att ge elever bättre energi under skoldagen, inspirerande matstudios samt tivolikalas där förskola möter äldreomsorg är tre resultat av arbetet. Men det började med information och utbildning för att få olika yrkesgrupper att förstå syftet med de offentliga måltiderna och vilket värde de har om de används på rätt sätt.

– Vi började med kostenhetens egen personal. Vi arbetade med att förstå vårt uppdrag och de styrdokument vi har att förhålla oss till. Vi hade inspirationsmatlagningar med mera, för att öka kreativiteten och personalens lust att våga experimentera och prova nytt. Sedan fick jag utbilda både tjänstemän och chefer om vårt livsviktiga uppdrag, berättar Anna Hane Karlsson.

Nu har även skolchefer, rektorer, pedagoger, skolsköterskor och omsorgspersonal fått bättre insyn i arbetet med offentliga måltider. Anna tror att det varit en framgångsfaktor att ledningen fått mer kunskap först, så att cheferna sedan kunde motivera sina medarbetare.

Frukost- eller mellanmålsbuffé med bland annat nyponshot, smoothies och overnight oats

Svinnsmart energipåfyllning som ökar beredskapen

När en rapport visade att oroväckande många sjundeklassare äter dåligt kände Anna Hane Karlsson att kostenheten behövde agera. Det blev starten på en mellanmålssatsning i samarbete med lokala matbutiker.

– Vi behöver hjälpa varandra. Det finns sådant som butikerna sorterar ut som vi kan använda till mellanmål i skolan. Och vi har till exempel reservkraft som matbutikerna skulle kunna ha nytta av vid ett strömavbrott. Att vi samarbetar lokalt är viktigt för exempelvis beredskapen.

Kommunen skrev avtal med två lokala matbutiker. Genom att dela en bil med den lokala postservicen fick skolorna leverans av utsorterade varor två gånger i veckan. Under två månader testades att servera mellanmål i skolrestaurangen. Det blev dock problematiskt för eleverna att behöva ta sig till en annan, fristående byggnad för att hämta mellanmål. Numera serverar istället den ena skolan fria smoothies i elevkaféet två dagar i veckan. Den andra skolan serverar frukost till sina högstadieelever som åker buss långt.

– Mellanmål och frukost är väldigt uppskattat. Studieresultaten i kommunen stiger och att eleverna får tillräckligt med energi under skoldagen bidrar till det, säger Anna.

De yngre eleverna i Smedjebackens kommun får frukt i skolan, enligt ett politiskt beslut. Just nu gäller det till och med årskurs 3 men förhoppningen är att kunna öka satsningen till att omfatta alla elever på låg- och mellanstadiet.

Matstudio ger ny inspiration

I Smedjebackens kommun blir det fler vegetariska inslag på menyn, för att följa näringsrekommendationer och minska måltidernas klimatpåverkan. För att ge en boost i arbetet med vegetabiliska livsmedel får kockarna inom skolan delta i matstudios. Initiativet flyttar runt på skolorna och ger utbildning kring mat och hälsa men också praktiska tips kring nya råvaror och kommunikation med matgästerna.

– Under 2025 ska vi även ha en matstudio på en chefsdag med alla chefer i kommunen, säger Anna.

Tivolikalas för de äldsta och yngsta

För att ge lite extra guldkant till matgäster inom äldreomsorgen tog kostenheten initiativ till konceptet Tivolikalas. Det är en dag som ett särskilt boende har tillsammans med den närmsta förskolan, med aktiviteter som påminner de äldre om hur det var att gå på marknad och tivoli.

– Vi har haft två uppskattade tivolikalas hittills och det blir två till i vår. De gamla blir glada av att se barnen och för barnen är det bra att få träffa äldre människor, säger Anna.

Pedagoger, omsorgspersonal och kökspersonal planerar och genomför dagen tillsammans. Kyrkan har bidragit med aktiviteter och politiker har deltagit. Tivolikalasen har hållits utomhus, med till exempel lyckohjul och servering av korv, hamburgare och mos.

– Mitt mål är att enheterna ska börja samverka mer och att personalmässigt jobba gränsöverskridande. Det är bra att man känner till varandra och varandras verksamheter.

Ett annat samarbete mellan äldreomsorgen och kostenheten har lett till en genomlysning av måltidsdygnet. De äldre har tidigare serverats täta måltider från frukost till middag, men nattfastan har varit för lång. Kommunen har nu skapat en ny måltidsordning och tagit fram ett häfte med energifyllda mellanmål, för att förbättra hälsan bland de äldre.

Förskolebarn, äldre och personal som leker med ett stort tygstycke. En flagga där det står Tivolikalaset, Smedjebackens kommun

Samverkan lockar

Tillsammans är det ledord som kostenheten jobbar utifrån och det är kraften bakom arbetet. Anna Hane Karlsson berättar att det kommer många positiva reaktioner. Efter att ha arrangerat föräldramöte i skolrestaurangen efterfrågar andra föräldrar att också få ha möte där. Kockar hör av sig och vill komma till Smedjebacken och jobba.

– Vi har knappt någon sjukfrånvaro och många är nyfikna på hur vi arbetar. Det känns väldigt positivt, säger Anna.

Foto: Smedjebackens kommun

Senast uppdaterad