Landsbygdsnätverket
Bildkollage från kök i Mora kommun.

Bilderna kommer från måltidsverksamhetens Instagramkonton: @kostenhetenmora, @forskolan_rodmyrens_kok, @morkarlbyhojdensskola_koket, @Utmelandsskolan_koket, @saxnas_mora_kok, @noretskolan_koket, @koket_moragymansium.

”Alla kan se var potatisen växer!”

Lokala råvaror står i fokus när Mora kommun firar Offentliga måltidens dag den 19 oktober.

Det är med stolthet i rösten som kostchef Andreas Hermansson berättar att pannbiff med potatis, brunsås och tillbehör är den perfekta rätten för Mora kommun. I alla fall när Offentliga måltidens dag ska firas och temat är lokalproducerat.

– Potatisen kommer från åkrar i Mora. Köttfärsen till biffarna kommer också från lokala producenter och brunsåsen innehåller närproducerad ekologisk mjölk.

I Mora kommun bor 21 000 invånare. Kommunens kostenhet lagar 4 700 portioner per dag till förskola, skola och äldreomsorg. Det finns 21 tillagningskök och 5 mottagningskök.

– Vi brinner för att laga mat nära matgästen. Det gör det enkelt att samarbeta över gränser och matgästerna har möjlighet att påverka, fortsätter Anders.

Ett firande med bredd

På Offentliga måltidens dag den 19 oktober kommer måltidsenheten använda sociala medier för att lyfta fram sin verksamhet och visa vad som händer i kök och restauranger.

– Andelen lokala råvaror är hög och vi lagar mat från grunden. Offentliga måltidens dag blir ett tillfälle att visa upp arbetet i våra kök och bygga vårt varumärke, för kommunen och för branschen.

På förskolorna runtom i kommunen kommer måltidsenheten att inspirera till workshops med tema mat och måltider.

– En av våra förskolekockar håller just nu på att ta fram ett koncept för workshops för pedagoger och barn. Vi vill förankra detta med rektorerna och hoppas att det sedan blir fina utställningar och vernissage på förskolorna, säger Andreas.

Måltidsenheten arbetar med förskolorna sedan tidigare.

– Vi har ett koncept som vi kallar för Minikockarna. Det är de äldre förskolebarnen som bjuds in att vara med i köket för en dag. Barnen får låna kockkläder och tycker att Minikockarna är ett roligt uppdrag, de är stolta som tuppar.

Senast uppdaterad