Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

Vill du prenumerera på MATtankens nyhetsbrev? Klicka här.

  • MATtankens nyhetsbrev, juni 2022


    MATtankens digitala nyhetsbrev i juni, som precis skickats ut via e-post, är riktigt fullmatat. Vi summerar våren och blickar mot hösten. Vill du läsa nyhetsbrevet?
  • Jesper Fransson, Saranda Daka och Marie Leijon Cedermark.

    Silo-projektet: Arbetet med statistikinsamlingen har dragit igång


    Under våren har en enhetsöverskridande grupp inom Jordbruksverket bildats. Gruppens uppdrag är att driva det så kallade Silo-projektet . 15 pilotkommuner har tackat ja till att medverka från start.
  • Jordgubbar i närbild.

    I Östersund jobbar klassrum och skolrestaurang tillsammans


    I Östersund är det Barn- och utbildningsförvaltningen som fått i uppdrag av kommunfullmäktige att ta fram en ny riktlinje för måltider inom förskola och skola, i samverkan med måltidsservice. Det är inte så vanligt att policyarbete drivs från det hållet, men det finns fördelar med arbetssättet.
    – Nu har vi mandatet att arbeta vidare TILLSAMMANS kring olika frågor, som till exempel minskat matsvinn, säger måltidsutvecklare Anni Gederberg.

  • Ahlam William, Gabriel Chamhi, Johan Öhlin.

    Jönköping bjuder in till skolrestaurangerna på Offentliga måltidens dag


    – Vi älskar skolmåltiden och vill gärna visa upp hur bra maten är. På Offentliga måltidens dag vänder vi oss till låg- och mellanstadieelevernas anhöriga. Kom och smaka! Detta säger Christoffer Johansson-Sinkkonen, måltidsutvecklare, utbildningsförvaltningen, Jönköpings kommun där planeringen för ”öppen skolrestaurang” har dragit igång.
  • Skolmåltiden i centrum på konferens och mässa om hållbara offentliga måltider


    Den 14 juni finns MATtankens projektledare Eva Sundberg med i Södertälje, när MatLust Utvecklingsnod bjuder in till en heldagskonferens. Temat är 'ett hållbart skolmatssystem'. Parallellt pågår en livsmedelsmässa med hållbarhetsfokus.
  • Mousse med frukt serverat i dessertskålar.

    Studio MATtanken i juni: Stort engagemang för måltiderna inom äldreomsorg


    Måltider inom äldreomsorg var ämnet för MATtankens studiosamtal den 3 juni. Fler än 170 engagerade deltagare var med denna gång. Ett antal gäster hade bjudits in till studion för att berätta om hur de skapar måltider med god kvalitet i äldreomsorgen.
  • Personer sitter runt bord i en matsal, de är på studiebesök hos Orkla. En person står framför de andra och håller en presentation.

    Sjömat – ett havsverk i positiv bemärkelse


    Temat var sjömat när Länsstyrelsen, MATtanken och Naturbruksförvaltningen i Västra Götaland den 17 maj, för elfte gången sedan 2017, bjöd in till en regional temadag. Inbjudna var personer som är involverade i planering och upphandling av offentliga måltider i kommuner och region i Västra Götalands län. Dagen gav massor av inspiration och kunskap om hur de blå näringarna kan bli en tillgång i skolrestauranger, sjukhuskök och på äldreboenden.
  • Ett vildsvin i en skog.

    Vildsvin på menyn – en del av den Röda tråden


    Det finns både resursmässiga och etiska fördelar med vilt- och vildsvinskött, men det utgör ändå bara någon enstaka procent av det kött vi äter. Det vill måltidsorganisationen i Söderköpings kommun ändra på. Genom ett samverkansprojekt mellan kommunen, LRF och jägare finns vilt och vildsvin numera oftare på skolans meny. Vilt- och vildsvinsköttet blir också utgångspunkt i olika pedagogiska insatser.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post