Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

Vill du prenumerera på MATtankens nyhetsbrev? Klicka här.

  • Ett glas mjölk och en tallrik med en skiva bröd med en hjärtformad smörklick på, bredvid brödet ligger ägghalvor.

    Temaartiklar: Politik för hållbara och goda måltider


    För många måltidsorganisationer är både nationella och lokala politiska mål viktiga som stöd och vägledning i det praktiska hållbarhetsarbetet. MATtanken har i flera artiklar berättat om politiska beslut – och det viktiga arbete som tar vid, när besluten ska bli verklighet. I slutänden har verksamheter kunnat ta tillvara på måltiderna på flera sätt, exempelvis i lärandet kring hållbara och hälsosamma matvanor. Politiska beslut har även, som exempel, lett till innovativ produktutveckling av klimatsmarta livsmedel.
  • Mikael Nyman, kock.

    ”Här gör vi gärna järpar och köttfärslimpor av vildsvinsfärs”


    På Naturbruksskolan i Svenljunga är det vilträtter på menyn så gott som varje vecka. Mikael Nyman som är en erfaren kock tycker att det är inspirerande att arbeta med köttet som kommer från skog och mark i närområdet.
  • Flygbild över Naturbruksskolan, Svenljunga

    Studiebesök vid vilthanteringsanläggningen i Svenljunga


    Det var ett 40-tal personer som medverkade vid den digitala visningen av vilthanteringsanläggningen vid Naturbruksskolan i Svenljunga i höstas. Här hanteras vilt från egen skog och hägn. Köttet tillagas sedan i skolans kök.
  • Lokala skafferier för en levande landsbygd


    Bodens kommun tecknade skafferiavtal år 2017 med lanthandlare på två olika orter. I förarbetet till upphandlingen gjordes en inventering av på vilka orter det fanns en butik/lanthandel - som också kunde administrera hämtköp. Hösten 2020 annonserades nya upphandlingar och de nya avtalen började rulla ut vid årsskiftet.
  • Från gård till bord - lokal mat på tallriken


    Hur kan offentliga kök få tillgång till lokalt producerade livsmedel? Bondens skafferi är en grossist som fungerar som länk till lokala producenter i Skåne.
  • Personer som jobbar med datorer och smartphones sitter vid ett bord där det ligger rotsaker.

    ”Det är i mötet mellan producenter, förädlare och kockar som magi uppstår”


    Samarbete mellan producenter och konsumenter står i centrum när Gröna Klustret på Nuntorp i Dalsland gör en förstudie i Dalsland och övriga Fyrbodals kommuner.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post