En tredjedel av den mat som produceras i världen slängs. Om matsvinn var ett land skulle det vara världens tredje största utsläppare av växthusgaser. Ska vi nå FN:s globala mål om att halvera matsvinnet i världen till år 2030 måste vi agera - nu! Här har de offentliga köken också en viktig roll att spela. För att öka farten i arbetet med att minska matsvinnet har FN i år lanserat internationella matsvinnsdagen den 29 september och detta vill MATtanken självfallet uppmärksamma.
Nu tar vi nya steg. Sedan ett par år har MATtanken tillsammans med regionen och länsstyrelsen i Västra Götaland arrangerat upphandlingsdagar. I höst startas regionala upphandlingsdagar även i Stockholms län.
Vetlanda kommun presenterar delar av kommunens måltidspolicy i form av spelet Måltidsresan. Syftet är att på ett lekfullt sätt nå ut till alla som hanterar eller tar del av kommunens mat och måltider. Nu har Måltidsresan delats ut till förskolor och skolor så att elever och vårdnadshavare kan lära mer om maten.
I Rättviks kommun är målsättning att i äldreomsorgens kök endast använda råvaror från kommunens återtagsprojekt och lokala producenter, på Offentliga måltidens dag, den 15 oktober. All mat tillagas från grunden. Dessutom lagas mellanmålet på rester.
Hösten 2020 startar MATtanken ett antal riktade insatser för att vildsvinskött ska bli ett naturligt och självklart inslag på menyerna i offentliga kök. Vildsvinskött är i dagsläget en underutnyttjad viltråvara. Satsningen inleds med att MATtanken drar igång ett vildsvinsnätverk.