Varifrån kommer maten i de offentliga köken? MATtanken har under lång tid arbetat för att det ska bli lättare att svara på denna fråga. Tillsammans med Kost & Näring har vi tagit fram denna policyskrift.
Hur kan elevers intresse för mat och matlagning öka? Under en vecka i början av sommarlovet fick barn på Munkedalsskolans fritids möjlighet att delta i en kockskola, arrangerad av kommunens kostenhet.
Hur kan man kombinera integration med de offentliga kökens verksamhet? Genom projektet Future Kitchen ska nyanlända slussas in i de offentliga köken i Västra Götaland och förebygga personalbrist. Projektet startade 2018 och blev redan första året en succé. Sedan dess har verksamheten utökats och projektet förlängts ända till 2022. Även andra grupper som står långt från arbetsmarknaden kommer genom Future Kitchen att erbjudas en plats och en väg in.
Hur kan man kombinera integration med de offentliga kökens verksamhet? Genom ett stort EU-projekt, projektet Mika, har Katrineholms kommun bland annat kunnat erbjuda praktik och utbildning för 45 nyanlända. Projektet är nu inne i sin tredje och sista uppstart och flera av de tidigare deltagarna har gått vidare till arbete eller restaurangskola. Projektet har också lett till att en helt ny form av tjänst har utvecklats — matvärd på äldreboende.
Med hjälp av experter från Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Upphandlingsmyndigheten fördjupade vi oss i den komplexa frågan om kött. Nu kan du se inspelningen av webbinariet.