Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

 • Mer lokalt producerade råvaror i offentliga kök
  Många måltidsorganisationer och kök har ett högt engagemang för, och känner stor stolthet i, att kunna servera mat lagad på svenska och lokalt producerade råvaror. Det syns också i de politiskt beslutade måltidspolicys där mål om andelen svenskt ursprung finns med.
 • Foto från scen med 4 talare och infälld bild med person som medverkade på distans, vid panelsamtalet Frågan om matens ursprung: ”Vi måste fortsätta att samarbeta – för att nå hela vägen”
  Det var en vilja att bidra till lösningar som genomsyrade panelsamtalet Från ord till handling: ursprungsmärkning och den offentliga marknaden , som hölls i samband med Digitala Kniven & Gaffeln den 20 oktober 2020.
 • Montage med tidningsframsida och tvåsidigt uppslag inne i tidningen. Jordbruksaktuellt lyfter frågan om andelsjordbruk kan leda till mer närodlat i offentliga kök
  "Krav på ursprung får inte ställas i offentlig upphandling, samtidigt finns ambitionen att öka andelen närproducerat i de offentliga köken. För att få ihop den ekvationen har några kommuner valt att köpa in sig i andelsjordbruk." Så inleds reportaget i Jordbruksaktuellt (nr 20, 2020)
 • Porträttfoton, tre personer som klivit in i offentliga kök via satsningar på integration och nyanlända. Att satsa på mångfald och integration - en nyckel i rekryteringen till framtidens kök
  Rekrytering av personal är en utmaning som många måltidsorganisationer kämpar med. Runtom i landet pågår olika initiativ för att få utbildad personal till de offentliga köken. MATtanken gjorde för ett par år sedan en artikelserie där vi lyfte fram olika projekt och insatser för att kombinera integration med de offentliga kökens verksamhet. Men hur gick det sedan?
 • Kollage: Planering och matlagning i offentliga kök samt foto på ett vildsvin ute i naturen. Säkert vildsvinskött i offentliga kök
  Välkommen till ett webbinarium som handlar om säkert vildsvinskött i offentliga kök, tisdag den 17 november kl. 13.30-14.45. Webbinariet är kostnadsfritt och vänder sig till alla som vill fördjupa sig i hur offentliga kök kan använda sig av vildsvinskött.
 • Bildmontage måltider på sjukhus samt porträtt Ulrika Backlund och Eva Sundberg. Bättre mat för bättre vård – nya nationella riktlinjer för måltider på sjukhus
  Välkommen till ett webbinarium som handlar om de nya nationella riktlinjerna för måltider på sjukhus! Hör Ulrika Backlund från Livsmedelsverket berätta om riktlinjernas intentioner, bakgrund och innehåll. Lär dig mer om hur viktiga måltiderna är för vården och vilken skillnad de kan göra. Webbinariet ägde rum tisdag den 3 november kl. 13.30-14.45. Webbinariet spelades in och går nu att ta del av här, i efterhand.
 • Salladsbuffébord i en skolrestaurang. Från ord till handling: Ursprungsmärkning och den offentliga marknaden
  MATtanken medverkar i ett seminarium om ursprungsmärkning och den offentliga marknaden den 20 oktober. – Vi fortsätter att driva på frågan om vilket ursprung som maten har i köken inom vård, skola och omsorg, säger MATtankens projektledare Eva Sundberg.
 • Tallrik med mat, serverad under veckan då Offentliga måltidens dag firas. Offentliga måltider i rampljuset
  Det är dags att sluta ta de offentliga måltiderna för givet! Istället bör aktörer på alla nivåer samverka bättre för att ta tillvara måltidernas fulla potential. Detta skriver generaldirektörerna för Livsmedelsverket och Jordbruksverket tillsammans med ordföranden för Lantbrukarnas riksförbund och generalsekreteraren för Sveriges Konsumenter - i en debattartikel i Dagens Samhälle - inför Offentliga måltidens dag.Under Offentliga måltidens dag, torsdag den 15 oktober kl. 12.00 finns MATtanken även med i ett livesänt lunchsamtal om måltidernas betydelse för hela vårt samhälle.
 • Kollage: Foto på Kamilla Ehrengrip och på vildsvinsfärsbiffar på en tallrik. Vildsvin i köket på Offentliga måltidens dag
  Vilt- och vildsvinskött finns på flera kommuners menyer i samband med Offentliga måltidens dag den 15 oktober. I Mölndals kommun kommer det till exempel att serveras en maträtt på vildsvin i alla skolor och förskolor.
 • Symbolbild från FN för Internationella matsvinnsdagen 29 september. Till dig som jobbar med mat(svinn) i offentliga kök
  En tredjedel av den mat som produceras i världen slängs. Om matsvinn var ett land skulle det vara världens tredje största utsläppare av växthusgaser. Ska vi nå FN:s globala mål om att halvera matsvinnet i världen till år 2030 måste vi agera - nu! Här har de offentliga köken också en viktig roll att spela. För att öka farten i arbetet med att minska matsvinnet har FN i år lanserat internationella matsvinnsdagen den 29 september och detta vill MATtanken självfallet uppmärksamma.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster