Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

  • Bildmontage: Kockar i kök och maträtter.

    Ökad efterfrågan på vildsvinskött i Kronoberg


    Hur jobbar län, regioner och kommuner för att öka andelen vildsvinskött i de offentliga köken? MATtanken lyfter fram olika goda exempel. Läs om Kronobergs län, där vildsvinskött blivit allt vanligare på tallrikarna.
  • Rundabordssamtal: Tillsammans för tydligare ursprungsmärkning


    Sveriges livsmedelsföretag är inbjudna till ett digital rundabordsamtal på temat: Tillsammans för tydligare ursprungsmärkning, tisdag den 26 januari.
  • Fisk och fiske - vad är det som gäller?


    Landsbygdsnätverkets tematiska grupp för fiske och vattenbruk har uppdaterat skriften Fisk och fiske - vad är det som gäller? Skriften är tänkt att vara ett kunskapsstöd till restaurangchefer, kostchefer och offentliga upphandlare av mat.
  • Regional upphandlingsdag: med tema "lära av varandra"


    Livsmedelsupphandling i praktiken. Hur gör andra och kan vi lära av varandra? MATtanken tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm bjuder den 29 januari 2021 in till en andra regional upphandlingsdag, för personer som är involverade i arbetet med upphandling av livsmedel och måltidstjänster i Stockholms läns kommuner och region. 
  • Receptböcker

    Recept: Vildsvinskött i offentliga kök


    MATtanken skapar nu en receptsamling för vildsvinskött i offentliga kök. Vi bygger upp receptsamlingen tillsammans med kockar i de offentliga köken och andra inspiratörer. Till varje recept hör en beskrivning om varifrån receptet kommer.
  • Bildmontage från Instagramflöde

    Tack alla arrangörer för 2020. Nu blickar vi mot 21 oktober 2021!


    Mer än 200 arrangemang i 119 kommuner och regioner gick av stapeln på Offentliga måltidens dag den 15 oktober 2020.– Vi har fått in nära 100 svar i enkäten där arrangörerna har fått berätta hur de anser att dagen gick. Vi använder underlaget för att förbättra och utveckla Offentliga måltidens dag framåt, säger projektledare Eva Sundberg.
  • MATtankens webbinarier i höst handlar om måltider på sjukhus respektive om säkert vildsvinskött.

    Se våra webbinarier i efterhand


    Höstens två webbinarier »Bättre mat för bättre vård – nya nationella riktlinjer för måltider på sjukhus och »Säkert vildsvinskött i offentliga kök, finns att ta del av i efterhand.
  • Mer lokalt producerade råvaror i offentliga kök


    Många måltidsorganisationer och kök har ett högt engagemang för, och känner stor stolthet i, att kunna servera mat lagad på svenska och lokalt producerade råvaror. Det syns också i de politiskt beslutade måltidspolicys där mål om andelen svenskt ursprung finns med.
  • Foto från scen med 4 talare och infälld bild med person som medverkade på distans, vid panelsamtalet

    Frågan om matens ursprung: ”Vi måste fortsätta att samarbeta – för att nå hela vägen”


    Det var en vilja att bidra till lösningar som genomsyrade panelsamtalet Från ord till handling: ursprungsmärkning och den offentliga marknaden , som hölls i samband med Digitala Kniven & Gaffeln den 20 oktober 2020.
  • Montage med tidningsframsida och tvåsidigt uppslag inne i tidningen.

    Jordbruksaktuellt lyfter frågan om andelsjordbruk kan leda till mer närodlat i offentliga kök


    "Krav på ursprung får inte ställas i offentlig upphandling, samtidigt finns ambitionen att öka andelen närproducerat i de offentliga köken. För att få ihop den ekvationen har några kommuner valt att köpa in sig i andelsjordbruk." Så inleds reportaget i Jordbruksaktuellt (nr 20, 2020)

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster