Hur jobbar län, regioner och kommuner för att öka andelen vildsvinskött i de offentliga köken? MATtanken lyfter fram olika goda exempel. Läs om Kronobergs län, där vildsvinskött blivit allt vanligare på tallrikarna.
Landsbygdsnätverkets tematiska grupp för fiske och vattenbruk har uppdaterat skriften Fisk och fiske - vad är det som gäller? Skriften är tänkt att vara ett kunskapsstöd till restaurangchefer, kostchefer och offentliga upphandlare av mat.
Livsmedelsupphandling i praktiken. Hur gör andra och kan vi lära av varandra? MATtanken tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm bjuder den 29 januari 2021 in till en andra regional upphandlingsdag, för personer som är involverade i arbetet med upphandling av livsmedel och måltidstjänster i Stockholms läns kommuner och region.
MATtanken skapar nu en receptsamling för vildsvinskött i offentliga kök. Vi bygger upp receptsamlingen tillsammans med kockar i de offentliga köken och andra inspiratörer. Till varje recept hör en beskrivning om varifrån receptet kommer.
Mer än 200 arrangemang i 119 kommuner och regioner gick av stapeln på Offentliga måltidens dag den 15 oktober 2020.– Vi har fått in nära 100 svar i enkäten där arrangörerna har fått berätta hur de anser att dagen gick. Vi använder underlaget för att förbättra och utveckla Offentliga måltidens dag framåt, säger projektledare Eva Sundberg.
Höstens två webbinarier »Bättre mat för bättre vård – nya nationella riktlinjer för måltider på sjukhus och »Säkert vildsvinskött i offentliga kök, finns att ta del av i efterhand.
Många måltidsorganisationer och kök har ett högt engagemang för, och känner stor stolthet i, att kunna servera mat lagad på svenska och lokalt producerade råvaror. Det syns också i de politiskt beslutade måltidspolicys där mål om andelen svenskt ursprung finns med.
Det var en vilja att bidra till lösningar som genomsyrade panelsamtalet Från ord till handling: ursprungsmärkning och den offentliga marknaden , som hölls i samband med Digitala Kniven & Gaffeln den 20 oktober 2020.
"Krav på ursprung får inte ställas i offentlig upphandling, samtidigt finns ambitionen att öka andelen närproducerat i de offentliga köken. För att få ihop den ekvationen har några kommuner valt att köpa in sig i andelsjordbruk." Så inleds reportaget i Jordbruksaktuellt (nr 20, 2020)