Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

 • Bildmontage: Kockar i kök och maträtter.

  Ökad efterfrågan på vildsvinskött i Kronoberg


  Hur jobbar län, regioner och kommuner för att öka andelen vildsvinskött i de offentliga köken? MATtanken lyfter fram olika goda exempel. Läs om Kronobergs län, där vildsvinskött blivit allt vanligare på tallrikarna.
 • Rundabordssamtal: Tillsammans för tydligare ursprungsmärkning


  Sveriges livsmedelsföretag är inbjudna till ett digital rundabordsamtal på temat: Tillsammans för tydligare ursprungsmärkning, tisdag den 26 januari.
 • Fisk och fiske - vad är det som gäller?


  Landsbygdsnätverkets tematiska grupp för fiske och vattenbruk har uppdaterat skriften Fisk och fiske - vad är det som gäller? Skriften är tänkt att vara ett kunskapsstöd till restaurangchefer, kostchefer och offentliga upphandlare av mat.
 • Regional upphandlingsdag: med tema "lära av varandra"


  Livsmedelsupphandling i praktiken. Hur gör andra och kan vi lära av varandra? MATtanken tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm bjuder den 29 januari 2021 in till en andra regional upphandlingsdag, för personer som är involverade i arbetet med upphandling av livsmedel och måltidstjänster i Stockholms läns kommuner och region. 
 • Receptböcker

  Recept: Vildsvinskött i offentliga kök


  MATtanken skapar nu en receptsamling för vildsvinskött i offentliga kök. Vi bygger upp receptsamlingen tillsammans med kockar i de offentliga köken och andra inspiratörer. Till varje recept hör en beskrivning om varifrån receptet kommer.
 • Bildmontage från Instagramflöde

  Tack alla arrangörer för 2020. Nu blickar vi mot 21 oktober 2021!


  Mer än 200 arrangemang i 119 kommuner och regioner gick av stapeln på Offentliga måltidens dag den 15 oktober 2020.– Vi har fått in nära 100 svar i enkäten där arrangörerna har fått berätta hur de anser att dagen gick. Vi använder underlaget för att förbättra och utveckla Offentliga måltidens dag framåt, säger projektledare Eva Sundberg.
 • MATtankens webbinarier i höst handlar om måltider på sjukhus respektive om säkert vildsvinskött.

  Se våra webbinarier i efterhand


  Höstens två webbinarier »Bättre mat för bättre vård – nya nationella riktlinjer för måltider på sjukhus och »Säkert vildsvinskött i offentliga kök, finns att ta del av i efterhand.
 • Mer lokalt producerade råvaror i offentliga kök


  Många måltidsorganisationer och kök har ett högt engagemang för, och känner stor stolthet i, att kunna servera mat lagad på svenska och lokalt producerade råvaror. Det syns också i de politiskt beslutade måltidspolicys där mål om andelen svenskt ursprung finns med.
 • Foto från scen med 4 talare och infälld bild med person som medverkade på distans, vid panelsamtalet

  Frågan om matens ursprung: ”Vi måste fortsätta att samarbeta – för att nå hela vägen”


  Det var en vilja att bidra till lösningar som genomsyrade panelsamtalet Från ord till handling: ursprungsmärkning och den offentliga marknaden , som hölls i samband med Digitala Kniven & Gaffeln den 20 oktober 2020.
 • Montage med tidningsframsida och tvåsidigt uppslag inne i tidningen.

  Jordbruksaktuellt lyfter frågan om andelsjordbruk kan leda till mer närodlat i offentliga kök


  "Krav på ursprung får inte ställas i offentlig upphandling, samtidigt finns ambitionen att öka andelen närproducerat i de offentliga köken. För att få ihop den ekvationen har några kommuner valt att köpa in sig i andelsjordbruk." Så inleds reportaget i Jordbruksaktuellt (nr 20, 2020)

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster