Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

Vill du prenumerera på MATtankens nyhetsbrev? Klicka här.

  • I förgrunden syns en person som håller i förkultiverade plantor i ett tråg.

    Webbinarium: Olika sätt att köpa och sälja ekologiska trädgårdsgrödor till offentlig sektor


    Att sälja frukt och grönsaker till offentliga kök kan vara en viktig säljkanal. Hur går offentlig livsmedelsupphandling till? Hur får man kontakt? Hur kan offentlig sektor bidra till att det blir fler odlare - och en ökad produktion?
  • Färsk fisk från hav, sjö och land i Malmö stad: ”Vi vill öppna dörrarna för fler leverantörer”


    I Malmö stads senaste upphandling av färsk fisk delades upphandling i tre delar. Bassortiment, restaurangsortiment samt landodlad fisk. En ny modell för prissättning borgar för köp till rätt pris, under hela avtalstiden.– Nu har vi fått tre bra avtal och gällande landodlade fisk är det premiär vilket känns extra roligt, berättar Annica Axelsson som är upphandlare för livsmedel i Malmö stad.
  • Montage: Inbjudan till riksdagsseminarium och foto på Anna Lindelöw Mannheimer

    Framåtriktade samtal på riksdagsseminarium om folkhälsa och offentliga måltider 


    Den 21 april deltog MATtankens projektledare Eva Sundberg i ett panelsamtal. Det var riksdagens friskvårdsnätverk som tillsammans med föreningen Frisk mat anordnade ett seminarium med folkhälsa och offentliga måltider som tema.
  • Montage: En artikelsida från tidningen ÖstgötaCorren och en bild över nyrenoverad skolmatsal i Boxholm.

    Måltiden ska vara en av dagens höjdpunkter i Boxholm


    Coronpandemin har påverkat Sveriges måltidsorganisationer på olika sätt. I Boxholms kommun pausades exempelvis måltidsorganisationens planer på utbildningssatsningar 2020. En studieresa till England blev inställd och aktiviteter som var inplanerade för äldreomsorgen flyttades fram. Istället blev det större fokus måltidsmiljön.
  • Livsmedelsverkets måltidsmodell som bildar ett pussel med orden: Säkert, god, integrerad, näringsriktig, miljösmart, trivsam

    Temaartiklar: Måltiden är mer än maten på tallriken


    Matgästens upplevelse av måltiden påverkas av mer än maten på tallriken. Inte minst måltidsmiljön är av betydelse. En måltidsmiljö som har trivsam utformning/inredning och där man känner sig väl bemött skapar förutsättningar för en positiv helhetsupplevelse av måltiden.
  • Ett anteckningsblock och en penna på ett bord med orden: Offentliga måltidens dag 2021, planera, boka in osv.

    Dags att planera för Offentliga måltidens dag 2021


    – Torsdagen den 21 oktober 2021 är det Offentliga måltidens dag. Boka in dagen i almanackan redan nu. Oavsett om din måltidsorganisation var med redan förra året, eller om det blir premiär för i år: Kom och var med och fira! säger MATtankens projektledare Eva Sundberg.
  • ”Om det uppstår en krissituation har vi redan etablerat kontakt”


    Pandemin har gjort att intresset för lokalproducerat och svenska livsmedel har ökat. Fler kommuner börjar också fundera över sin krisberedskap och kopplingen till vad som går att köpa i närområdet. En kommun som varit tidiga med att ha lokala leverantörer i sin krisberedskapsplan är Munkedals kommun.
  • Två personer jobbar bakom disk i servering.

    Sammanställning av måltidspolicyer


    De flesta av Sveriges kommuner har en politiskt fastställd måltidspolicy/kostpolicy. På denna sida har vi sammanställt länkar till många av dem tillsammans med uppgift om vilket år de fastställdes.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster