Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

  • Temartiklar: Måltidsorganisationer bidrar till levande landsbygder


    Genom att lära känna sin bygd och de producenter och företag som finns lokalt har flera måltidsorganisationer i Sverige kunnat bygga relationer som gör att de kan få tag på närproducerade varor. Samtidigt stöttar de det lokala näringslivet och skapar möjligheter för levande landsbygder, året om.
  • Foto från Kavelbrogymnasiets kök

    Förslag om förbättrad statistik över inköp av livsmedel till offentlig sektor


    Förbättrad statistik över inköp av livsmedel till vård, skola och omsorg, för att kunna följa upp hur hållbar konsumtionen är i offentlig sektor. Detta är ett av de förslag som lyfts fram i Jordbruksverkets nya rapport Hållbara livsmedelssystem – definition, pågående initiativ och förslag på åtgärder.
  • En form med lasagne.

    "Nu tar vi nästa steg för att främja användningen av vildsvinskött i offentliga kök”


    MATtanken har fått nya pengar från det så kallade vildsvinspaketet för att jobba vidare med vildsvinsfrågan åren 2021–2022.– Det finns ett fortsatt behov av att genomföra olika insatser och ta ett nationellt grepp över de erfarenheter och den kunskap som finns kring arbetet med att få in mer vildsvinskött i offentliga kök, säger MATtankens projektledare Eva Sundberg.
  • Vy från webbinarium. Syns på bilden gör Rebecka Beiersdorf, Anna Svartsjö, Linda Bjarle.

    Vikten av rätt information vid inköp och upphandling


    Vilken produktinformation behövs? Jo, utöver exempelvis vikt och innehåll är frågan om ursprunget viktigt. Detta lyfte Kost och Närings fokusgrupp upphandling, som MATtanken samarbetar med kring den viktiga ursprungsfrågan, fram i samband med ett webbinarium som nyligen arrangerades av GS1 Sweden . Temat var: vikten av rätt information kring olika livsmedel som upphandlas och köps in till de offentliga köken.
  • Sillen gör "come back" i offentliga kök - se webbinariet


    Trots att sillen har stora näringsmässiga fördelar och att kilopriset är lågt så har sillen inte riktigt hittat in till de offentliga köken. Går detta att ändra på? Hur stor är potentialen för offentliga kök? Hur får man barn och ungdomar att våga smaka?
  • Stekt salt sill på buffébord.

    Så blev stekt salt sill en favoriträtt på skolmenyn


    På Skapaskolan i Huddinge är man inte rädd för att prova nya saker. Här har nykomlingen stekt salt sill rentav blivit en av elevernas favoriträtter.
  • En hand håller i pitabröd fyllt med vildsvinsskav, sallad och sås.

    Ladda bössan för nu ökar efterfrågan på vildsvinskött!


    De offentliga köken i Sverige är på gång och på tårna för att servera vildsvinskött. – Nu gäller det att få till avskjutning och logistik så att vi får fram tillräckliga mängder med säkert kött till köken inom vård, skola och omsorg, säger Eva Sundberg, projektledare för MATtanken som tillsammans med Veronica Andrén sedan i höstas arbetat med vildsvinsfrågan inom ramen för MATtanken, vid Landsbygdsnätverkets kansli.
  • Barnhand som håller i ett förstoringsglas. Glaset hålls över ett vitkålshuvud som ligger på en bänk.

    När lokalt odlade grönsaker blir pedagogiska verktyg


    På samma sätt som en konstnär tar fram en målarduk och palett med färger för att måla, tar pedagogerna i Munkedal fram en skaparlåda med verktyg och färgglada närodlade grönsaker – när de använder maten i pedagogiken.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster