På samma sätt som en konstnär tar fram en målarduk och palett med färger för att måla, tar pedagogerna i Munkedal fram en skaparlåda med verktyg och färgglada närodlade grönsaker – när de använder maten i pedagogiken.
För många måltidsorganisationer är både nationella och lokala politiska mål viktiga som stöd och vägledning i det praktiska hållbarhetsarbetet. MATtanken har i flera artiklar berättat om politiska beslut – och det viktiga arbete som tar vid, när besluten ska bli verklighet. I slutänden har verksamheter kunnat ta tillvara på måltiderna på flera sätt, exempelvis i lärandet kring hållbara och hälsosamma matvanor. Politiska beslut har även, som exempel, lett till innovativ produktutveckling av klimatsmarta livsmedel.
Har du precis som vi en vilja att bidra till utveckling av måltiderna i vård, skola och omsorg så att de tas tillvara för en positiv samhällsutveckling? Nu söker vi en samordnare till projektet MATtanken som drivs av Landsbygdsnätverkets kansli.
Den 9 mars är det dags för ett webbinarium där vi låter sillen ta plats. Trots att sillen har stora näringsmässiga fördelar och att kilopriset är lågt så är sillen en underutnyttjad råvara för humankonsumtion. Faktum är att de flesta sillar idag istället blir djurfoder. Går detta att ändra på? Hur stor är potentialen för offentliga kök? Hur får man barn och ungdomar att våga smaka?
Hur kan ditt jobb bidra till att främja miljöarbetet och ekosystemtjänster i de gröna näringarna? Monica Sihlén arbetar på Upphandlingsmyndigheten och är ledamot i Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp Miljö & klimat. Att främja hållbar offentlig upphandling av livsmedel är hennes fokus.
Närmare 50 representanter från grossister, tjänsteleverantörer och inte minst producenter samlades nyligen för ett virtuellt rundabordssamtal om livsmedelsursprung, arrangerat av Kost & Näring och MATtanken i samarbete med livsmedelsinformationsföretaget Dabas.
Spänst och engagemang fanns i luften när Reformaten bjöd in till ett livesänt digitalt panelsamtal om de offentliga måltidernas betydelse för hållbar utveckling. Det var många lärorika frågor och svar som hann avhandlas under samtalets gång och åhörarna fick en intressant stund.
Att köpa kött via en vilthanteringsanläggning är för offentliga kök en garanti för att viltet har tagits om hand på rätt sätt, att alla prover är tagna samt att råvaran är besiktigad av veterinär. Följ med på ett studiebesök vid vilthanteringsanläggningen i Svenljunga – och läs en intervju med kocken som tillagar vilt så gott som varje vecka.
På Naturbruksskolan i Svenljunga är det vilträtter på menyn så gott som varje vecka. Mikael Nyman som är en erfaren kock tycker att det är inspirerande att arbeta med köttet som kommer från skog och mark i närområdet.