Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

Vill du prenumerera på MATtankens nyhetsbrev? Klicka här.

 • Ugnsbakade grönsaker och rotfrukter på ett fat. Broccolibukett och potatis- och morotsklyftor.

  Måltider i äldreomsorgen: Vilka fördelar finns med Fingerfoods ?


  För vissa målgrupper kan Fingerfoods vara en väg till ökad matglädje, ökad självständighet och ökat välmående. Detta säger Sarah Forsberg, doktorand i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan i Kristianstad.
 • Barnhänder färglägger bilder på frukt och andra matvaror.

  Flaggspel och målarbild bland nyheterna i årets material för Offentliga måltidens dag


  Nu finns det grafiska materialet för Offentliga måltidens dag 2022 tillgängligt för de kommuner och regioner som anmält sig. Det finns både mallar och färdigt material som kan skrivas ut och användas direkt.
 • Skolmåltiden i centrum på konferens och mässa om hållbara offentliga måltider


  Den 14 juni finns MATtankens projektledare Eva Sundberg med i Södertälje, när MatLust Utvecklingsnod bjuder in till en heldagskonferens. Temat är 'ett hållbart skolmatssystem'. Parallellt pågår en livsmedelsmässa med hållbarhetsfokus.
 • Montage av fyra bilder från ett frukostbord: hjärtformade bröd, juiceglas på en bricka, uppskurna grönsaker, någon gräddar våfflor.

  Hotellfrukost och Nobelfest – aktiviteter och måltider går hand i hand på vårdboendet Boken


  På Boken i Mjölby kommun får de äldre guldkant i vardagen genom aktiviteter kopplat till måltider. Azra Redzepovic, enhetschef på vårdboendet berättar om hur väl samarbetet fungerar mellan avdelningarna och tillagningsköket, som exempelvis när man genomförde en uppmärksammad och uppskattad ”hotellfrukost”.
 • Anette Gustawson på sin gårdsplan tillsammans med besökare i vita skyddsdräkter.

  Temadag med fokus på mjölkproduktion och upphandling av mejerivaror och ost


  Lagom till vårens kosläpp bjöd MATtanken tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm in till en temadag om mjölkproduktion och upphandling av mejerivaror och ost. Färden gick till Billinge gård utanför Norrtälje där mjölkbonden och entreprenören Anette Gustawson helhjärtat och stolt visade upp sin verksamhet.
 • Personal lägger upp portioner på tallrikar. På bilden syns en hand som fördelar ärtor och andra grönsaker.

  I år kommer livsmedelsbudgeten inte räcka till!


  Kostnaden för livsmedel till offentlig sektor har ökat med 10-16 procent i år och fler prishöjningar är att vänta i höst. Men hittills har få kommuner och regioner utlovat kompensation till måltidsorganisationerna i årets budget, för de höjda priserna på livsmedel. Detta är en av de saker som framkom i MATtankens studiosamtal, fredag den 29 april.– Det är svårt, kanske rentav omöjligt, att spara in de ökade kostnaderna. Livsmedelsbudgeten räcker helt enkelt inte till, säger MATtankens Eva Sundberg och pekar på risken att offentliga måltider tappar i kvalitet.
 • Bild på vykortsframsida och -baksida.

  Så beställer du vykort!


  – Vem vill du bjuda in till firandet av årets Offentliga måltidens dag? Vi har tagit fram ett vykort som verksamheter i kommuner och regioner gärna får använda! berättar kommunikationssamordnare Anna Kim-Andersson.
 • Tre personer tittar in mellan några draperier, in i ett utrymme i anslutning till ett storkök.

  Lärarstudenter vid Malmö universitet erbjuds unik kurs om skolmåltidens möjligheter


  Istället för att se lunchen som en isolerad aktivitet finns det många fördelar med att se skolmåltiden som en naturlig del av undervisningen. Men vad är det som krävs för att perspektivet ska skifta? Ett sätt för den som vill åstadkomma förändring är att vända sig till blivande lärare. Det har man gjort i Malmö där studenter på Malmö universitets lärarutbildning sedan flera år erbjuds en fördjupningskurs – om skolmåltiden som pedagogiskt verktyg.
 • Summering, tematräff 3: Restaurangmiljön


  Att modernisera och utveckla skolans måltidsmiljö kan göras på olika sätt. Att passa på i samband med renovering eller ombyggnation är naturligt. Men även mindre förändringar när det gäller inredning kan ge stora effekter. Rumsavdelare, väggdekorationer, möbler, belysning, tyger och växter. Verktygen att jobba med är många. Att involvera matgästerna är också viktigt.
 • Personer som arbetar i ett kontorslandskap.

  Webbkommunikatör till MATtanken, visstidsanställning


  Är du kommunikatör och vill bidra till samhällsnytta? Känner du dig hemma på webben och i sociala media? MATtanken utlyser nu en ettårig tjänst som webbkommunikatör.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post