Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

Vill du prenumerera på MATtankens nyhetsbrev? Klicka här.

  • På bilden syns Annelie Eriksson Blok framför filmkameran.

    I Nyköpings kommun lagas 10 000 måltider varje dag


    Det blev en intensiv dag när MATtanken besökte Måltidsservice i Nyköpings kommun för att spela in film. Filmteamet träffade medarbetare i två olika kök. Dessutom fanns matgäster på plats, redo för intervjuer.
  • Ett kollage med interiör- och exteriörbilder från storkök.

    Studio MATtanken 24 mars: Investeringar i offentliga kök


    Vår långa tradition av skattefinansierade måltider har genom åren resulterat i att vi har offentliga kök runt om i hela Sverige. Vilka slags kök en kommun eller region har präglar arbetet och tankarna kring måltiderna. Hur ser det ut i din kommun/region och hur tänker ni framåt?
  • Text i bild: Silo-projektet: Livsmedelsstatistik - offentlig sektor 2022. Symboler i bild; Logotyper för Jordbruksverket och MATtanken sam EU-emblem.

    Silo: Lyckad pilotinsamling av livsmedelsstatistik


    – Kommunerna ser möjligheter med en nationell dabatas över livsmedelsstatistik, offentlig sektor. Insamlingen som vi gjorde i februari gick över förväntan! säger Eva Sundberg.
  • Eleverna Miranda Ivarsson och Pola Bolc tillsammans med fritidsledare/elevassisten William Stark står i skolrestaurangen på Björkö skola.

    Spännande maträtter bidrar till lärande om andra kulturer


    Genom populära World Culinary Day har elever i Vetlanda kommun lärt sig mer om bland annat Bosnien, Polen, Storbritannien och Gambia.– Det är en dag då vi pratar om ett speciellt land och sedan äter det landets normala mat, berättar Miranda Ivarsson och Pola Bolc som går i 5-6:an på Björkö skola.
  • Måltidspersonal, en kvinna, packar livsmedel i ett lager.

    Upptaktsmöte om beredskapsarbete och offentliga måltider


    Den 17 april kl. 13.00-14.00 bjuder Livsmedelsverket tillsammans med Jordbruksverket genom MATtanken in till ett upptaktsmöte om beredskapsarbete och offentliga måltider.
  • Kick-off: Offentliga måltidens dag 2023 med kommunikation i fokus


    Lansering av ett uppdaterat grafiskt material och ett panelsamtal om kommunikation, storytelling och offentliga måltider. Detta är delar av programmet i kick-offen som går av stapeln den 27 april kl. 13.30-14.30.
  • Collage med fyra bilder med fiskebåtar, musslor och sill.

    Hållbar sjömat - nya möjligheter för offentliga måltider


    Hur kan vi servera mer hållbart från havet? Vilka nya innovativa produkter finns och hur kan de användas? Se inspelningar från Innovatum Science Parks webbinarium om hållbar sjömat här.
  • En banner för Kostdagarna 2023. Hur svårt kan det va'?

    "Vi vill ta tempen på offentliga måltidsverige"


    MATtanken medverkar på Dialogtorget i samband med Kostdagarna i Malmö, 30-31 mars. Hur svårt kan det va? Det är temat på årets träff.– I tuffa tider är det viktigare än någonsin att fokusera på sådant som är framgångsrikt och allt som redan funkar! säger MATtankens Eva Sundberg.
  • Bildkollage från regionala träffar.

    Givande regionala träffar i flera län


    Under det senaste halvåret har MATtanken haft förmånen att delta i flera regionala nätverksträffar.– Det är givande för oss att ta del av de frågor som diskuteras inom offentliga måltider i olika regioner, säger MATtankens Eva Sundberg.
  • Tre upphandlingsdokument. I bakgrunden syns odling av gurka och tomat.

    "Open book" ledde till ny grossist – och fler närproducenter


    Kommunerna ville hitta ett nytt sätt att upphandla för att kunna köpa närproducerat via grossist. Genom upphandlingen vill kommunerna Vadstena, Boxholm, Ydre och Ödeshög också skapa goda möjligheter för elever att lära om svensk livsmedelsproduktion samt främja det lokala näringslivet.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post