Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

Vill du prenumerera på MATtankens nyhetsbrev? Klicka här.

 • Collage med fyra bilder; kvinna som lagar pyttipanna, man som sätter in plåt med bröd i ugn, tallrik med spagetti samt bild med morötter och äpplen.

  Livsmedelspriserna ökar och det går åt mer skolmat – hur löser kommunerna det?


  Kostnadsökningarna på livsmedel har bland annat lett till förändrade menyer i de offentliga köken. Det framkom i Studio MATtanken den 26 maj. Vi har sammanfattat de erfarenheter som delades under samtalet.
 • Närbild på händer som håller tallrikar där det läggs upp mat.

  Offentliga måltider som stärker svensk primärproduktion


  Skolan och de offentliga måltidernas roll för att stärka den svenska primärproduktionen är ett av många områden som lyfts fram i det inspel till Livsmedelsstrategin 2.0, som Jordbruksverket nyligen lämnat till regeringen.
 • Personer står och pratar utanför ett kycklingstall.

  Uppskattad regional temadag om kyckling


  Vilka krav kan ställas när kyckling upphandlas till offentliga kök? Det var utgångspunkten för en temadag i Västra Götaland, som innehöll både ett gårdsbesök och information om intressanta forskningsresultat.
 • Nystartat beredskapsnätverk – vi planerar för första träffen 1 juni


  MATtanken har startat ett beredskapsnätverk. Nätverket drivs ihop med Livsmedelsverket och är en del i den nya satsningen på beredskap för offentliga måltider – nästa steg i arbetet.
 • Unga elever sitter vid ett bord och äter mat.

  Gemensamma principer i Halland underlättar vid livsmedelsupphandlingar


   – Trots olika förutsättningar har vi lyckats att enas om gemensamma principer! De utgör plattform för fortsatt samverkan och är en trygghet för både oss och leverantörerna, berättar Agneta Elofsson, verksamhetschef för måltider i Falkenbergs kommun och Eva Nolenstam, måltidsutvecklare i Region Halland.
 • Kollage med bild från skolrestaurang samt studerande person vid dator.

  Seminarieserie om skolmåltider för rektorer


  Till hösten hoppas Umeå universitet kunna erbjuda en seminarieserie om mat och måltider till alla Sveriges skolledare. Målsättningen är att innehållet så småningom ska bli en ordinarie kurs på rektorsprogrammet.
 • Pasta carbonara

  I Kungsbacka har elever redan röstat fram menyn till Offentliga måltidens dag


  När anmälan till Offentliga måltidens dag 2023 öppnade var Kungsbacka på hugget och skickade inom några minuter in årets första aktivitet.– Eleverna hade provsmakat och röstat fram årets meny dagen innan, berättar Susanne Söderman i Kungsbacka kommun.
 • I Ljungarumsskolans restaurang. Christoffer Johansson-Sinkkonen, måltidsutvecklare, Ted Kragner, lärarrepresentant i matrådet, Lisa Rygert, representant i matrådet och Joel Engstrand, kock.

  Elevers delaktighet nyckeln till ökad nöjdhet


  Att visa hur viktig skolmåltiden är, att öka elevinflytandet och få eleverna att känna stolthet över skolrestaurangen – det var några av målen när projektet Bra ska bli bättre inleddes. Genom att anlita en måltidsinspiratör, omdana matsalen till en skolrestaurang och öka matrådets inflytande har Ljungarumsskolan nu kommit en bra bit på väg.
 • Eva Sundberg och Jesper Fransson står vid en bildskärm där Silo-databasen visas.

  Öppet möte 16 maj: Visning av Silo-databasen


  Alla aktörer som vill veta mer om hur det gått med insamlingen av livsmedelsstatistik, offentlig sektor, är inbjudna till ett möte tisdag den 16 maj kl. 13.30-15.00.
 • Exempel på grafiskt material syns i bilden.

  Nu är anmälan till Offentliga måltidens dag öppen


  I slutet av april genomförde MATtanken en kick-off inför arbetet med årets Offentliga måltidens dag. I samband med kick-offen öppnades formuläret för anmälan av aktiviteter till firandet den 19 oktober.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post