Landsbygdsnätverket

Hembakt bröd från kommunens eget bageri ger måltiderna kvalitet

I Burlövs kommun får matgästerna inom äldreomsorgen och skolorna gott, nybakat bröd från kommunens eget bageri.

När Ola Moberg började som kostchef i Burlövs kommun funderade han mycket på vad som egentligen är kvalitet för de som man är till för, det vill säga matgästerna inom äldreomsorgen, på förskolor och skolor. Gott, nybakat bröd är en viktig kvalitetsfaktor och i samband med att de satsade på ett nytt kök i kommunen så ritade man in en bageridel.

Lars Andersson anställdes i måltidsorganisationen som bagare i augusti 2018. När han första gången kom till köket så kände han inte igen sig från de bagerier där han arbetat tidigare. Han var van vid speciella plåtar och bakugnar och det saknades jässkåp och bullmaskin. Det visade sig att det går alldeles utmärkt att baka i de restaurangugnar som finns i köket och att det inte var något problem att grädda exempelvis muffins på storhushållsbleck. Ett jässkåp och en bullmaskin införskaffades och så kunde Lars börja baka. De satsade på ett lite dyrare jässkåp med kyla så att bröden kan kalljäsa under natten. Totalt har utrustningen i bageriet kostat cirka 400 000 kronor.

Varje vardag bakas frallor, bröd, mjuka kakor och småkakor. Lars arbetsdag startar mellan tre och fyra på morgonen med att han sätter in de första blecken i ugnarna, då har brödet jäst klart i det tidsinställda jässkåpet. Det mesta som bakas görs från grunden. Kommunen har gått från att köpa in 20 ton bröd till att numera köpa in cirka 8 ton på ett år, det är framförallt korvbröd och hamburgerbröd som fortfarande köps in.

Det är alltid nybakt bröd till frukost och på soppdagar. I Burlöv finns ett centralt tillagningskök och bröden kan därför levereras med den ordinarie mattransporten till olika enheter. Befolkningen i kommunen ökar och så även efterfrågan på brödet.

– Vi testar ständigt nya recept och bakar mera anpassat efter målgrupp och maträtt. Vi har även tagit fram matmuffins och scones som vi serverar till mellanmålen i förskolan och fritidshemmen, säger Ola Moberg.

Hos de yngsta matgästerna är ljusa frallor mest populära. Äldre matgäster vill gärna ha mörkare bröd och i kommunens kafé är surdegsbaguetter och ”Mobergaren” – ett mörkt filmjölksbröd med recept av kostchefen själv – de mest omtyckta.

När bageriet var nytt tjänade kommunen inte ekonomiskt på att baka eget bröd, men nu när det gått några år är läget ett helt annat.

– Lönsamheten är väldigt god nu när livsmedelspriserna har ökat. Tyvärr har efterfrågan på ekologiskt mjöl försvunnit och våra leverantörer kommer inte kunna leverrera ekologiskt mjöl i den kvantiteten som tidigare. Så vi får eventuellt gå över till konvetionellt mjöl och då blir det ännu mera lönsamt ekonomiskt, men inte för klimatet, säger Ola.

Kontakt

Ola Moberg, kostchef
ola.moberg@burlov.se

Senast uppdaterad