Landsbygdsnätverket

Hembakt bröd från kommunens eget bageri ger måltiderna kvalitet

I Burlövs kommun får matgästerna inom äldreomsorgen och skolorna gott, nybakat bröd från kommunens eget bageri.

När Ola Moberg började som kostchef i Burlövs kommun för drygt tre år sedan så funderade han mycket på vad som egentligen är kvalitet för de som man är till för, det vill säga matgästerna inom äldreomsorgen, på förskolor och skolor. Gott, nybakat bröd är en viktig kvalitetsfaktor och i samband med att de satsade på ett nytt kök i kommunen så ritade man in en bageridel.

Lars Andersson anställdes i måltidsorganisationen som bagare i augusti 2018. När han första gången kom till köket så kände han inte igen sig från de bagerier där han arbetat tidigare. Han var van vid speciella plåtar och bakugnar och det saknades jässkåp och bullmaskin. Det visade sig att det går alldeles utmärkt att baka i de restaurangugnar som finns i köket och att det inte var något problem att grädda exempelvis muffins på storhushållsbleck. Ett jässkåp och en bullmaskin införskaffades och så kunde Lars börja baka. De satsade på ett lite dyrare jässkåp med kyla så att bröden kan kalljäsa under natten. Totalt har utrustningen i bageriet kostat cirka 400 000 kronor.

Varje vardag bakar Lars cirka 1500 bullar/frallor och cirka 40 större bröd. Han bakar även alla mjuka kakor och småkakor till äldreomsorgen. Hans arbetsdag startar mellan tre och fyra på morgonen med att han sätter in de första blecken i ugnarna, då har brödet jäst klart i det tidsinställda jässkåpet. Det mesta som bakas görs från grunden. Man har gått från att köpa in 20 ton bröd till att numera köpa in cirka 8 ton på ett år, det är framförallt korvbröd och hamburgerbröd som fortfarande köps in.

Det är alltid nybakt bröd till frukost och på soppdagar. I Burlöv har man ett centralt tillagningskök och bröden kan därför levereras med den ordinarie mattransporten till olika enheter.

För Lars är det viktigt att få träffa matgästerna och få spontan feedback från dem. Han berättar att de är brutalt ärliga och att han får mycket positiv respons. Han varierar brödsorterna hela tiden och försöker att peta i grönsaker och andra nyttigheter så mycket som möjligt i bröden.

Elin Rigo som arbetar som måltidsutvecklare i kommunen berättar att de har en önskelista och på den står det en kavlingsmaskin, större ytor för bageriet och större frysutrymmen. I dagsläget räcker inte kapaciteten till det behov och önskemål som finns. På Lars önskelista står även en stenugn.

– Att baka i egen regi är ännu så länge ingen lysande affär. Vi går inte så mycket back men tjänar inte ekonomiskt på det, säger kostchefen Ola Moberg. Han menar att när de jobbat in sig och skaffat de ytor och den utrustning som saknas så kan det mycket väl bli även ekonomiskt försvarbart. Att det är kvalitetsmässigt försvarbart råder det ingen tvekan om.

Kontakt

Ola Moberg, kostchef
ola.moberg@burlov.se

Elin Rigo, måltidsutvecklare
elin.rigo@burlov.se

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post