Landsbygdsnätverket

Tidigare arbeten

Här samlar vi gruppens tidigare arbeten.

Artikel_2_ellös_bild 2_opt

Integrationsexempel

Den ökande invandringen till Sverige ställer krav på god integration, både på landsbygden och i stan. Landsbygdsnätverkets integrationsgrupp samlar nu upp goda exempel på aktiviteter som pågår lokalt för att ge stöd och hjälp till asylsökande och andra nyanlända på landsbygden.

Stöd till etniska organisationer Öppnas i nytt fönster.

På den svenska landsbygden finns det många asylsökande och nyanlända. Många skulle kunna bli medlemmar i de etniska organisationer som finns i Sverige.

Röd_stuga_opt

Fler bostäder Öppnas i nytt fönster.

Den stora invandringen till Sverige ställer krav på fler bostäder. Och potentialen för
att hitta bostäder på landsbygden åt nyanlända är stor. Det visar den inventering som Landsbygdsnätverkets integrationsgrupp genomförde våren 2016. En inventering som också tittat närmare på bra metoder för detta arbete.

Metodhandbok integration

Guide till dig som vill jobba med integration

Vill du arbeta med integrationsfrågor men är kanske lite osäker på hur du ska komma igång? Vill du veta vem som gör vad i integrationsprocessens olika faser och vilka du kan vända dig till?

Veterinär

Inspirationsfilmer

Lyckad integration på landsbygden innebär också en lyckad landsbygdsutveckling. Den svenska landsbygden kan utvecklas genom de kunskaper, erfarenheter och intressen som utrikesfödda har med sig till Sverige. Det behövs också ett ökande - inte minskande - befolkningsunderlag för att privat och offentlig service ska kunna finnas kvar.

King_o_Marianne_opt

Integrationsenkäten

Landsbygdsnätverkets integrationsgrupp har fått hjälp med att skaffa en överblick kring vilka aktiviteter som pågår lokalt för att ge stöd och hjälp till asylsökande och andra nyanlända på landsbygden. Det handlar om hur till exempel kommuner, föreningar och enskilda i ett samhälle ordnar olika insatser och aktiviteter.

Kollektivtrafik

Det är klimatsmart att samåka och nyttja kollektivtrafik - när det finns. Möjlighet till kollektivtrafik är också en förutsättning för att människor utan körkort eller körförmåga ska kunna bo på landet. För nyanlända i landsbygder är det kollektiva åkandet ofta en avgörande faktor för livskvalitet, arbete och utbildning. Men - ofta saknas möjlighet till kollektivtrafik i Sveriges landsbygder vilket gör att andra alternativ skapas.

Tenhults naturbruksgymnasie

Utbildning för nyanlända på naturbruksskolor

Många nyanlända ser möjligheterna med att arbeta inom de gröna näringarna. Och för att öka sina chanser på arbetsmarknaden, och som egna företagare, krävs utbildning.

Fler tidigare arbeten

  • Sammanfattning av integrationsgruppens resultat och erfarenheter (april 2014)
  • Utvärdering av integrationsgruppen för perioden 2007-2013
  • Nyhetsbrev nr 7 2013: Integration
  • Nyhetsbrev nr 5 2011: Invandrare i landsbygd
  • Nyhetsbrev nr 5 2010: Grön integration

Vill du läsa något av tidigare arbeten? Skicka ett mejl till Nils.Lagerroth@jordbruksverket.se

Vi utvecklar landsbygden tillsammans

13 april 2015 på Myntkabinettet i Stockholm:

  • Rapport
  • Behovsinventering
  • Prioriterade nätverksaktiviteter
  • Presentationer:
    • Landsbygdsnätverket
    • Länsstyrelsen i Stockholms län
    • Migrationsverket

Vill du ta del av vad som presenterades under träffen Vi utvecklar landsbygden tillsammans? Skicka ett mejl till Nils.Lagerroth@jordbruksverket.se