
Mycket av allt det vi tar för givet så som maten på bordet, landsbygdens styrka och framtidens hållbarhet – börjar i jorden. Vi vill lyfta fram olika satsningar som visar hur stöd från EU blir till något gott, på riktigt.
Denna artikelserie handlar om EU-finansierade projekt, både sådan som nyligen avslutats och sådana som pågår i Sverige just nu.
När smakerna visar vägen – så stärks framtidens mathantverk
Det börjar ofta med något så enkelt som en doft, en smak eller en särskild råvara. Men bakom varje bit ost, varje flaska must och varje surdegsbröd står mathantverkare som inte bara förädlar maten utan också vårdar ett kulturarv.
Läs artikeln Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nya gröna proteiner ger lärdomar – från fält till tallrik i Värmland
Gråärt, sötlupin, linser, quinoa och hirs. Tio värmländska lantbrukare har provat att odla och förädla proteinrika grödor. Dessutom har kommunernas kockar fått utbildning och tagit fram egna recept till en kokbok med de nya råvarorna.

Jordubbarna lyfter från jorden – ny teknik ger morgondagens bär
Roten till allt gott. Här kommer vi snart berätta mer om en annorlunda jordgubbsodling.

Låt brödet ta plats i måltiden – återupptäckten av ett kulturarv
Från uppländsk surlimpa till potatistunnbröd. Här kommer vi snart berätta mer om ett projekt där svenskt bröd står i fokus.