Landsbygdsnätverket
En trälåda med sjömat som krabba, räkor och musslor. I bakgrunden syns havet glittra.

Sjömatens dag

Den 19 oktober 2025 var det premiär för firandet av Sjömatens dag i Sverieg. Genom Sjömatens dag hyllar vi sjömaten och alla dess mervärden, vi förmedlar kunskap om sjömat och inspirerar till att laga och äta mer av allt det goda som växer i sött och salt vatten.

Symbol med krabba och texten Sjömatens dag

Landsbygdsnätverkets Hållbara blå näringar firade Sjömatens dag genom att under vecka 42, med kulmen den 19 oktober, lyfta fram olika perspektiv på sjömat i en digital kampanj. Denna sida var vårt nav och vi blänkte för innehållet i våra olika kanaler i sociala medier.

På Landsbygdsnätverkets konton på Facebook, Instagram och LinkedIn samt på Hållbara blå näringar, LinkedIn, går det att se vilka inlägg som gjordes under kampanjen.

 

Sjömatsfrämjandet samordnar firandet

Firandet pågick på några olika platser i landet. Läs mer om vad som hände, på Sjömatsfrämjandets webb. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prima recept! Med smak av sött och salt

Ta chansen! Lär dig mer om sjömat

På gång: Sjömat i förskola, skola och omsorg

Lyssna: Svensk sjömat lyfts fram i Podden Landet

Mer om Sjömatens dag

Sjömatens dag är instiftad den 19 oktober som en nationell temadag – Sjömatens dag – i Sverige. I många andra länder är 19 oktober redan etablerad som International Seafood Day och i USA är hela oktober National Seafood Month, vilket är logiskt då det är säsong för många goda sjömatsarter.

Initiativet har växt fram inom ramen för Sjömatskampanjen som drivs av aktörerna inom Blå mat- centrum för framtidens sjömat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tillsammans med Sjömatsfrämjandet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerades