Foto: Katrineholms kommun och Apetit.
I Katrineholms kommun har en ny sorts fisk gjort entré i skolmaten – mört. Det är en fisk som har rykte om sig som skräpfisk, men som nu har testats med goda resultat bland skolbarnen.
I Livsmedelsverkets riktlinjer för skolmåltider rekommenderas att fisk serveras minst en gång i veckan, varannan gång bör det vara fet fisk. Många kommuner har krav att fisken som köps in ska vara miljöcertifierad eller liknande. Det är en utmaning för kommunerna att kunna servera en variation av fisk som är såväl hållbar, uppskattas av matgästerna och som man har råd med.
I Katrineholm fick måltidsverksamheten upp ögonen för mörtfiskpinnar under en minimässa på hemmaplan. Företaget Apetit presenterade en ny produkt: fiskpinnar gjorda på mört från Finland. Kommunen valde att testa produkten i en skola med elever i förskoleklass till årskurs 6 samt flera förskolor. Resultatet blev en succé bland eleverna.
– Att få prova så här är ett bra sätt för oss att testa nya produkter. Produkten är ny på den svenska marknaden, men har funnits i Finland ett par år, säger Frida Segerberg, måltidsutvecklare i kommunen.
Det var en utmaning att hitta information om hur ofta mört kan serveras till barn och unga. Tack vare att den serverats i Finland en tid så fanns det bra information att fördjupa sig i hos finska Livsmedelsverket.
– Det är tryggt att veta att mört som fångats i insjöar kan läggas till i kosten utan begränsningar, säger Frida Segerberg.
För att undvika förutfattade meningar valde man att inte skriva ut mörtfiskpinnar på menyn. Istället serverades rätten som fish and chips med nya tillbehör. Responsen från eleverna var mycket positiv, och många frågade när rätten skulle serveras igen.
– Fiskpinnen har en väldigt trevlig form. Den är lite långsmal och rund, påminner nästan om en mozzarellastick, och den har en uppskattad panering. Paneringen är dessutom gluten- och laktosfri, vilket är praktiskt när den serveras i skolan där det inte är ovanligt med specialkoster, säger Frida Segerberg.
Frida Segerberg, måltidsutvecklande dietist, Martin Hagesjö, kock på Stensätterskolan och Linnea Ekman, enhetschef för Mat & Måltider (måltidsorganisationen i Katrineholm).
Att introducera nya fiskarter i måltiderna är en del i Katrineholms kommuns arbete för mer hållbara och klimatsmarta måltider.
– I våra mål ingår att vi inte ska servera fiskarter från hotade bestånd. Vi behöver alla bidra till att äta en större variation av fiskar, därför var det här en extra intressant nyhet. Just att man kan använda en fisk som inte tidigare har utnyttjats, säger Frida Segerberg.
I Finland har man lanserat begreppet smartfisk för underutnyttjade fiskarter som idag är bortglömda hos konsumenter men som har potential som livsmedelsprodukter.
– När jag var liten slängde man tillbaka mörten när man fiskade, det var bara skräp. Men barn idag gör nog inte den associationen. Vi har ändå valt att inte kommunicera det som mörtfiskpinnar utan som fish and chips. Det är maträtten vi pratar om, säger Linnea Ekman, enhetschef i kommunen.
Trots framgången är steget till att mört blir ett vanligt inslag i skolmaten långt. En servering av mörtfiskpinnar kostar omkring 65 000 kronor mer än en vanlig fiskservering för Katrineholms kommun. Det gör att rätten i nuläget bara kan serveras någon gång per år.
–Tyvärr kommer vi inte kunna servera den så ofta som vi skulle vilja. Men om fler kommuner börjar efterfråga produkten kan det förhoppningsvis påverka priset, säger Linnea Ekman.
Jan Weiefors, sales manager på Apetit, förklarar att prisbilden beror på flera faktorer.
– Priset beror på att det är ett småskaligt fiske med säsongsvariationer. Det är också en småskalig beredning för hand, säger Jan Weiefors.
All mört som används i produkten är vildfångad i Finland och förädlas till fiskråvara innan den formas till fiskpinnar i Apetits anläggning i Säkylä. Även i Finland har mörten traditionellt betraktats som skräpfisk, men detta håller på att förändras. Särskilt bland yngre konsumenter ses den nu som ett hållbart och smart alternativ.
– Det är en fisk med lågt klimatavtryck och goda näringsvärden. Genom att använda den stödjer vi också lokalt och småskaligt fiske, säger Jan Weiefors.
Artikelserie om offentliga måltider
Detta är den första delen i en serie artiklar om sjömat i offentlig sektor. Läs även de andra delarna:
Utveckling pågår – nya sjömatsprodukter på väg mot offentliga kök
Mer att läsa
Publicerades