Landsbygdsnätverket

#193 Vad äter fisken i disken - om fodrets roll i odlingen

Det finns gott om myter om att odlad fisks meny enbart består av fiskmjöl och fiskolja från vildfångad småfisk full av miljögifter. Men den bilden är inte hela sanningen. Fiskfoderbranschen är i förändring. Nya, innovativa metoder testas som exempelvis fiskmat av allt från åkerbönor och raps till alger och insekter. Så frågan är, vad stämmer egentligen om foder till odlad fisk? Vad är det som är på väg att förändras och hur påverkar foder såväl haven som fisken själv?

Medverkande

Markus Langeland, Forskare, projektledare och expert inom Hållbara matsystem på Research Institutes of Sweden (RISE)
Wenche Hansen, VD på Matfiskodlarna
Ola Nyrinder Strannegård, marknadsutvecklingschef på Aquaculture Stewardship Council (ASC)

Programledare: Helene Almqvist
Producent: Ingrid Whitelock

Jag tror att om vi skulle gå igenom alla myter och missuppfattningar som finns kring fiskfoder, så får vi nog göra en lång programserie snarare än ramarna för det här avsnittet. För myterna och missförstånden är oändliga, skulle jag säga.
- Markus Langeland

Sedan om man pratar i Sverige så har vi ingen foderfabrik i Sverige utan det är ju våra grannländer Finland, Norge, Danmark bland annat som då närmast har foderfabriker.
- Wenche Hansen

Vi ska ju komma ihåg att mer än hälften av all fisk och skaldjur vi äter idag är odlad.
- Ola Nyrinder Strannegård

Hitta fler avsnitt av podden Landet!

Publicerades