Landsbygdsnätverket
Jennie Cederholm Björklund, innovationscoach står vi en tegelvägg och har en lilamönstrad skjorta på sig

Foto Privat

Tips från innovationscoachen

I senaste nyhetsbrevet tipsade jag om det agila arbetssättet. Frågan är vad du själv (och dina kollegor) kan göra för att underlätta ett sådant arbetssätt i er arbetsgrupp eller på er arbetsplats?

Ett tips är att utveckla självledarskapet. Det handlar om att leda sig själv, dvs att veta vad man vill, vart man vill, varför man vill det, och förstå hur man tänker, agerar och kommunicerar. Genom att utveckla ditt självledarskap ger du dig själv och din arbetsgrupp goda förutsättningar för effektivt, stimulerande och utvecklande arbete.

Utmana dig själv och börja med att se dig själv i spegeln. Fundera över några frågor för att lära känna dig själv ytterligare. Skriv gärna ner dina reflektioner, och återkom till dem lite då och då, för att se hur dina tankar och handlingar utvecklas. Du kan till exempel ställa följande frågor till dig själv: Vem är jag? Vad är viktigt för mig? Vad mår jag bra av? Vad tycker jag är kul? Hur vill jag arbeta? Vad vill jag arbeta med? Hur vill jag inte arbeta? Hur känner jag mig när jag mår som bäst? När har jag upplevt den känslan? Kan jag se några mönster? Vad ger mig energi och vad dränerar min energi?

Att reflektera över dessa och liknande frågor ger dig en nulägesbeskrivning av dig själv. Kanske väcks tankar på vad du vill förstärka/göra mer av – alternativt göra mindre av? Kanske börjar du känna efter och fundera över hur du vill utvecklas, och på vilka sätt du trivs bäst med att arbeta? Att börja fundera över sitt självledarskap brukar väcka många tankar, som kan tas om hand med hjälp av olika strategier. I kommande nyhetsbrev får du tips på några användbara självledarskapsstrategier.

Lycka till med reflektionerna!

Jennie Cederholm Björklund

Mina kontaktuppgifter hittar du här

Publicerades