Landsbygdsnätverket
Peter Lundqvist, SLU, Karin Hakelius, SLU och Camilla Backlund, Gröna Arbetsgivare

Peter Lundqvist, SLU, Karin Hakelius, SLU och Camilla Backlund, Gröna Arbetsgivare. (Foto: fr.v. Lena-Liisa Tengblad, Mikael Wallerstedt och Juliana Fälldin)

Vem ska odla framtiden? Utmaningar och lösningar för det svenska lantbruket

Hur kan man skapa en trygg och säker arbetsmiljö för lantbrukare samtidigt som man gör näringen mer attraktiv för nästa generation? Gröna arbetsgivare och forskare från Sveriges lantbruksuniversitet arbetar aktivt med att möta branschens utmaningar – från säkerhetsfrågor till rekrytering och innovation.

Den nya nationella livsmedelsstrategin med sikte mot år 2030 är den första svenska livsmedelsstrategin som omfattar hela livsmedelskedjan. Detta innebär en ökad och hållbar produktion av mat vilket kan leda till fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet och ge konsumenter bättre förutsättningar att göra medvetna val.

Men, för att ha produktion av mat måste vi också ha människor som kan, orkar och vill välja att arbeta med lantbruk, eller stanna kvar inom yrket om de redan är där.

Peter Lundqvist, seniorprofessor i arbetsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), berättar att SLU gjort en kartläggning av den psykiska hälsan bland lantbrukare på uppdrag av Jordbruksverket. Den visar att lantbrukare inte så sällan råkar ut för olycksfall i arbetet, och att stress eller psykisk ohälsa ofta varit en starkt bidragande orsak.

Han menar att forskning måste bidra till att minska riskerna för arbetsolyckor inom lantbruket.

– Lantbrukare utsätts bland annat för fysiska risker vid arbete med maskiner, fordon och djur, men också för psykisk stress på grund av ekonomiska utmaningar och långa arbetsdagar. Arbetsmiljöforskning handlar om att både utveckla teknik och att förstå de mänskliga faktorerna, säger han.

Ny teknik underlättar arbetet

Ett exempel är ny teknik som automatiserade maskiner och digitala hjälpmedel som kan underlätta det dagliga arbetet. Peter pekar också på vikten av utbildning och handledning, särskilt för mindre erfarna lantbrukare.

– Lantbruket är en samhällsviktig verksamhet och vi behöver säkerställa att vi kan fortsätta producera mat under kris och krig. Kompetens- och personalförsörjningen är redan i dag en utmaning, inte minst för företag med djurhållning, och kan i ett krisläge bli ytterst akut.

Peter Lundqvist är även medlem i nätverket LAMK (Lantbrukets Arbetsmiljökommitté) och menar att lantbruket idag kan erbjuda en attraktiv och trygg arbetsmiljö för unga som söker anställning inom lantbruket.

– Absolut, det finns många bra arbetsplatser som erbjuder såväl en attraktiv som trygg arbetsmiljö. Är arbetsgivaren med i Gröna arbetsgivare har företaget tillgång till olika former av arbetsgivarstöd inklusive viss arbetsmiljörådgivning, säger Peter Lundqvist och tillägger:

– Men som mindre företagare är det svårt att hålla koll på alla arbetsmiljöregler och hur man arbetar med förebyggande insatser.

Ny arbetsmiljöstrategi på g

Den kommande arbetsmiljöstrategin, som nyligen påbörjats och som ska bedrivas fram till och med 2028, kommer att ledas av Gröna arbetsgivare och kan säkert bidra med en hel del information och rådgivning, menar Peter Lundqvist, men poängterar att det behövs mer än så för att göra verklig skillnad.

Gröna arbetsgivare har ett brett uppdrag som sträcker sig från att utveckla arbetsmiljöprogram till att stärka lantbrukets attraktionskraft. Camilla Backlund, arbetsmiljöexpert på Gröna arbetsgivare samt även hon medlem i nätverket LAMK, betonar vikten av att prioritera arbetsmiljöarbetet, vilket är en central del i att säkra en långsiktig kompetensförsörjning.

– Arbetsplatser som är säkra och trivsamma ger i sin tur en bransch som lockar nya medarbetare, säger Camilla Backlund.

47 miljoner kronor till arbetsmiljöförbättringar

Som ett led i att förbättra villkoren för lantbrukarna har regeringen i sin senaste budget avsatt 47 miljoner kronor till arbetsmiljöförbättringar inom lantbruket. Satsningen ska användas till bland annat utveckling av arbetsmiljöinsatser.

Karin Hakelius, ekonom och forskare vid SLU, ser detta som en viktig investering men understryker behovet av långsiktighet.

– Det är en bra början, men för att verkligen göra skillnad krävs att arbetsmiljöfrågorna får en permanent plats på agendan. Vi behöver också se till att lantbrukare känner att de har ett starkt socialt skyddsnät, säger Karin Hakelius.

Genom att kombinera forskning, politiska satsningar och branschens egna initiativ hoppas Gröna arbetsgivare och forskarvärlden att skapa ett lantbruk som både är tryggare och mer lockande för framtida generationer.

Text: Colette van Luik

Publicerades