Landsbygdsnätverket
Flygande renar som tillsammans drar tomtens släde.

Tomtens renar drar tillsammans släden mot ett gemensamt mål. Foto: Pixabay

Tillsammans går vi långt - julbrev om årets höjdpunkter i nätverket

"If you want to go fast, you go alone. If you want to go far, go together". Dessa kloka ord från Warren Buffett har jag på ett förkläde hemma och påmindes om dem senast i helgen. Tio personer samlades i mitt kök för att laga mat tillsammans - och vilken middag det blev!

Istället för att min man och jag fixade allt, så bidrog våra vänner med både planering, inköp, tillagning, servering och disk. Förutom att maten blev fantastisk, fick alla en chans att slappna av och samtidigt känna stolthet över det vi åstadkom tillsammans.Jag tror att detta är ett gott exempel på citatet ovan!

Och precis det här är det unika med Landsbygdsnätverket. Vi samlar nationella organisationer som på olika sätt verkar för landsbygders utveckling. Du och din organisation bidrar med erfarenheter och kunskap. Kanske i någon av våra analys- eller utförargrupper, poddavsnitt eller träffar?

Det är kanske inte alltid de snabba resultaten vi åstadkommer för samarbete tar tid. Men när vi ser medlemsorganisationer samverka för att hitta lösningar på behov och utmaningar, då går vi långt och det blir bra.

För vilket år vi har haft!
Här kommer ett litet smakprov på aktiviteter som våra medlemsorganisationer samverkat kring:

Här träffas årligen alla som på ett eller annat sätt jobbar med de svenska kunskaps- och innovationssystemen för lantbruk (AKIS). I år var vi runt 150 deltagare och som fick ta del av rapport från kunskapsnav, internationell utblick samt panelsamtal om rådgivningens utveckling.

I november nåddes över 1 000 000 människor av kampanjen Jordens bästa som satte strålkastarljuset på dem som producerar vår mat för att öka intresset för de yrken som finns inom gröna näringar.

Årets fysiska träff drog 270 deltagare från leaderkontor, LAG-styrelser och nationella organisationer som exempelvis Hela Sverige ska leva, Folkets hus och parker och LRF. Tema för träffen; Ta plats och ta sats - Leader i ny tid.

Landsbygdsnätverket var på plats med tre seminarier om bland annat krisberedskap och grön omställning samt hade aktiviteter i vår monter för er medlemmar.

På denna träff var Landsbygdsnätverket medarrangör. Några teman var "Nuläge i svenskt fisk" och "Teknik & Innovation" och alla hade möjlighet att samtala med såväl myndigheter som yrkesfiskare.

15 avsnitt producerades där vi blandade allt från "Östersjöfisk - outnyttjade råvaror till hållbar mat" till "Innovationskraft i jordbruket - projekt som förändrar framtiden".

Vårt projekt MATtanken driver succén vidare. MATtanken koordinerade firandet för femte året i rad. Drygt 170 kommuner och regioner hade anmält aktiviteter då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt.

SILO-databasen är ett systematiskt arbete för att samla in, sammanställa och publicera statistik över vilka livsmedel som kommunerna köper in. Här kan alla mäta, jämföra och följa upp för att få koll på andelen svenska livsmedel.

Lunchwebbinarium om hur den strategiska dialogen för EU:s framtida jordbruk gick till. Erfarenheter, tankar och rekommendationer för fortsatt arbete delas från några som var med.

Tre webbinarier där blått möter grönt för att inspirera till innovation och samarbete för utvecklad livsmedelsproduktion. Hur skalar man upp sin verksamhet? Och hur får man till en industriell symbios mellan blått och grönt?

Vill du engagera dig mer i Landsbygdsnätverket? Kontakta kansliet@landsbygdsnatverket.se

Och efter dessa axplock vill vi på nätverkskansliet önska dig en god jul och gott nytt år!

Ulrika Holmgren, kanslichef på Landsbygdsnätverket

Publicerades