Foto: Marie Ronelöv Olsson.
Fisket i Sverige har stor potential att bidra till livsmedelsförsörjningen i kris och krig. Sveriges Fiskares Producentorganisation arbetar aktivt för att lyfta fiskets roll i beredskapen och säkerställa att svenskfångad fisk finns tillgänglig – året runt.
Vad gör ni idag som stärker Sveriges beredskap – stort som smått?
Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) jobbar både politiskt samt genom seminarier och evenemang för att informera om hur viktigt fisket är för beredskapen och varför det är viktigt att äta fisk fångad och producerad i Sverige. Vi samarbetar och jobbar med myndigheter och organisationer för att säkra fiskemöjligheter i Sverige.
Det sker internationellt genom rådgivning till EU-kommissionen via Östersjönämnden (BSAC) och Nordsjönämnden (NSAC) samt samråd med departementet inför kvotförhandlingar.
Det nationella arbetet innebär bland annat att få till ett nytt system för *demersalt fiske, att förhindra att vindkraften byggs på våra bästa fiskeplatser samt att få till flera fiskelicenser och andra samråd om fiskets bedrivande i Sverige. Vi samarbetar med andra organisationer, forskningen och företag för att skapa nya sjömatsprodukter av svenskfångad fisk.
Vad skulle fler behöva känna till inom ert arbete med beredskap?
Att fisk går att fånga hela året runt! Fisk är således en viktig produkt ur beredskapssynvinkel. De fisken som bedrivs i Sverige är hållbara, bedrivs enligt lagar och regler och följer den biologiska rådgivningen. Detta kommer inte alls upp i mediebevakningen idag.
Det finns många sätt att utöka fisket i Sverige på ett hållbart och positivt sätt. Vi har räknat att det kortsiktigt går att tiodubbla fisket om behovet skulle uppstå. Fler behöver få veta sanningen om fisket, fiskets effekter på miljön och miljöns effekter på fisket!
Har ni något särskilt exempel, berättelse eller insats som ni vill dela?
Seminariet om beredskap på Landsbygdsriksdagen ifjol var mycket lyckat. I evenemanget bjöd vi på smakprover av fiskkonserver som ännu inte finns i Sverige och som är gjorda av för svenskar ovanliga matfiskar, såsom braxen, mört och siklöja. Dessa var mycket uppskattade och folk frågade var kan man köpa sådana. Detta inger hopp om att nya produkter kan lyckas i den svenska marknaden!
En ny produkt av siklöja, som vi har utvecklat tillsammans med Axfoundation, har även fått lite kunglig glans när Hans Majestät Kungen har fått smaka på den.
Läs mer om projektet 👉 Smart Svensk Sjömat – hela fångsten på tallriken. Länk till annan webbplats.
Är det något ni ligger i startgroparna med/ något nytt ni har på gång?
Vi har studerat på de blåa värdekedjorna för fisket efter braxen, siklöja och lake (finansierat av Havs- fiske- och vattenbruksprogrammet). Arbetet med att ta fram nya produkter av dessa fortsätter.
Vilka utmaningar ser ni i ert arbete med beredskap?
Den största utmaningen är hoten mot fiskemöjligheter. Den negativa bilden av fisket i media är också ett stort hot.
Finansiering av framtagandet av nya produkter och framförallt marknadsföring av dessa är en stor utmaning, här behövs mycket resurser som inte finns idag.
Allmänheten måste veta att det är tryggt att äta svenskfångad fisk.
Finns det något samarbete som skulle gynna det ni vill göra?
Alla samarbeten som kan lyfta statusen på den svenskfångade fisken är mycket viktiga. Användning av sociala medier via t.ex. influencers skulle kunna vara ett bra sätt att sprida kunskap till allmänheten och politiker. Ett bredare samarbete mellan fiskare är ett måste.
*Demersalt fiske, betyder fiske efter bottenlevande arter, t ex torsk, kolja, gråsej, vitling, räka och kräfta.
Organisation: Sveriges Fiskares Producentorganisation, SFPO
Kontaktperson: Teija Aho
E-postadress: teija@sfpo.se
Bakom kampanjen Redo att räknas – tillsammans bygger vi Sveriges beredskap står Landsbygdsnätverket. Kampanjen syftar till att visa hur landsbygdernas aktörer – från mat och bränsle till trygghet och samverkan – redan idag spelar en nyckelroll i Sveriges beredskap. I varje artikel lyfter vi en medlemsorganisations insatser, perspektiv och möjligheter att bidra.
Publicerades