Landsbygdsnätverket

Foton från Sjömatsfrämjandet.

Sjömatsfrämjandet stärker beredskapen - med kunskap, utbildning och svensk fisk på tallriken

Hur kan ökad kunskap om sjömat bidra till Sveriges beredskap? På Sjömatsfrämjandet arbetar vi både med barn, bransch och beslutsfattare för att främja svensk sjömat – och skapa förutsättningar för ökad livsmedelssäkerhet i kristider.

Vad gör ni idag som stärker Sveriges beredskap – stort som smått?
Sjömatsfrämjandet tar emot studiebesök av skolor på vårt utbildningscenter i fiskhamnen i Göteborg. Vi pratar om fiskens väg från hav till bord och skapar en medvetenhet och ett intresse för branschen men också för att fler ska välja sjömat även i framtiden. Alla grundskoleklasser lagar fisk tillsammans med oss. Vi visar hur man filéar och sen får eleverna själva vara med och panera fisken. Vi ger också ut branschtidningen Svensk Fisknäring med fem nummer per år. Tidningen är tänkt att skapa en gemenskap inom branschen och vara informativ. Senaste numret hade tema Beredskap i kristider.

Vad skulle fler behöva känna till inom ert arbete med beredskap?
Vi skulle framför allt vilja att fler visste att vi fanns. Vi svarar även på frågor från konsumenter men också branschen och hjälper till där vi kan.

Har ni något särskilt exempel, berättelse eller insats som ni vill dela?
Sjömatsfrämjandet har en bakgrund i organisationen Svensk Fisk och innan dess Svensk Fiskpropaganda. Även om namnet har bytts har organisationen fungerat främjande sedan 1929. Vi jobbar dagligen med att få fler att välja sjömat och framför allt svensk sjömat. För att göra detta idag har vi bland annat stöd från Europeiska Havs- Fiskeri- och vattenbruksfonden.

Är det något ni ligger i startgroparna med/ något nytt ni har på gång?
Vi är både delaktiga i centrumbildningen Blå mats sjömatskampanj som man just nu jobbar med att ta fram samt med en branschinitierat projekt kallad Sjömatens roadtrip, där vi tillsammans med RISE och en del företag ska besöka olika kommuner i Sverige för att både utbilda i köket men också pedagoger om vikten av en pedagogisk måltid. Detta görs både inom projektet BlåS och med medel från Landsbygdsnätverket. Vi kommer även ta fram ett Sjömatsglädje-paket som kan användas av skolor för att öka konsumtionen av sjömat i skolan.

Vilka utmaningar ser ni i ert arbete med beredskap?
Framför allt är det tillgången på svensk sjömat som är en utmaning. Sverige är en liten fiskenation och importerar en stor andel sjömat. Vi behöver öka den svenska produktionen och det bygger mycket på att vi som konsumenter behöver tänka om. Vi behöver använda en större del av den sjömat vi redan fiskar och underlätta för vattenbruksföretag att kunna få tillstånd för odlingar.

Finns det något samarbete som skulle gynna det ni vill göra?
Vi skulle önska att det fanns en bättre samsyn mellan myndigheter när det gäller sjömaten i Sverige. Det vore underbart om vi kunde uppmana våra svenska konsumenter till att äta det vi fiskar eftersom fisket sker efter de kvoter som regleras av Havs- och Vattenmyndigheten. Vi har inget emot WWFs arbete men fiske kommer alltid innebära en påverkan, precis som all annan livsmedelsproduktion. Att utgå från de satta kvoterna och att vi faktiskt äter det vi tar upp vore bättre anser vi.

Kontakt

Organisation: Sjömatsfrämjandet
Kontaktperson: Linda Frithiof
E-postadress: linda@sjomatsframjandet.se

Om kampanjen

Bakom kampanjen Redo att räknas – tillsammans bygger vi Sveriges beredskap står Landsbygdsnätverket. Kampanjen syftar till att visa hur landsbygdernas aktörer – från mat och bränsle till trygghet och samverkan – redan idag spelar en nyckelroll i Sveriges beredskap. I varje artikel lyfter vi en medlemsorganisations insatser, perspektiv och möjligheter att bidra.

Publicerades