Landsbygdsnätverket
En bakgrundsbild från ett växthust. Texten Webbinarium om den strategiska dialogen för EU:s framtida jordbruk samt fyra porträttfoton: Jenny Ekman, Sofia Björnsson, Emma Svensson, Guillaume Plathner

Röster från webbinariet
om EU:s strategiska dialog

Nyligen ordnade Landsbygdsnätverket ett webbinarium om den strategiska dialogen för EU:s framtida jordbruk. Webbinariet spelades in och nu kan du ta del av det i efterhand.

Webbinarium om den strategiska dialogen för EU:s framtida jordbruk


>> Se inspelningen av webbinariet från den 18 december. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inspelningen nås via denna webbsida fram till den 2 februari.

Intresset var stort för webbinariet som arrangerades av Landsbygdsnätverket den 18 december 2024.

Sofia Björnsson, Lantbrukarnas riksförbund, säger att:

– Den strategiska dialogen har medfört att organisationer som står långt ifrån varandra i frågor kopplat till jordbruk har mötts och diskuterat. Även om de har olika åsikter om mycket så kunde de ändå enas om ett antal saker, inte minst den strategiska betydelsen av lantbruket. Men också behovet av grön omställning och att den omställningen tar såväl tid som kostar pengar, berättar Sofia.

Jenny Ekman från Naturskyddsföreningen var med och planerade webbinariet. Hon anser att det blev ett lyckat genomförande.

– Webbinariet gav mig intrycket av att det verkar finnas samstämmighet i att den strategisk dialogen har varit en bra process där alla tagit ansvar för att hitta lösningar framåt och har kompromissat. Dessutom verkar det finnas en stor vilja att fortsätta dialogen! säger Jenny.

Jenny anser också att fortsatta dialoger, även nationellt och lokalt, är en lovande väg framåt och det är viktigt att alla nu tar ansvar för att bygga vidare på det stora arbetet som gjorts.

Guillaume Plathner vid landsbygds- och Infrastrukturdepartementet tar från dialogen med sig att alla dimensioner av hållbarhet (den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga) behöver ges hänsyn i jordbrukspolitiken.

– Vår utgångspunkt är att involvera berörda aktörer i Sverige inför nästa CAP-reform och vi ser positivt på att berörda aktörer involverats i en strategisk dialog på EU-nivå, säger Guillaume.

Emma Svensson vid Landsbygdsnätverkets kansli lyfter att det finns flera tecken på att EU-kommissionen har tagit till sig av rekommendationerna i den strategiska dialogen.

– En av rekommendationerna var att inrätta ett rådgivande organ, European Board on Agriculture and Food, för att fortsätta dialogerna och stärka olika aktörers delaktighet i arbetet med den framtida jordbrukspolitiken. Under våren kommer EU-kommissionen att presentera sin vision för EU:s framtida jordbruk, och då får vi se om fler delar från den strategiska dialogen finns med, säger Emma.

 

Är du intresserad av frågor som rör EU:s framtida jordbrukspolitik?

Landsbygdsnätverket planerar aktiviteter under 2025 med koppling till EU:s framtida jordbrukspolitik.

Är du eller din medlemsorganisation intresserad av att delta i det förberedande arbetet kan du kontakta Landsbygdsnätverkets kansli: kansliet@landsbygdsnatverket.se

Mer om bakgrunden tilll webbinariet

I början av året inleddes den strategiska dialogen som EU-kommissionen har tagit initiativ till och som syftade till att ge inspel till en gemensam vision for EU:s jordbruk.

Den 4 september lämnade en arbetsgrupp med representanter från totalt 29 olika jordbruks- och livsmedelsorganisationer, forskning, civilsamhälle och banksektorn – över sin slutrapport med vision, riktlinjer och rekommendationer för EU:s framtida jordbruk. Rapporten omfattar hela jordbruk- och livsmedelskedjan inklusive landsbygdsutveckling, alltså inte bara utvecklingen av den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). Läs mer om rapporten.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Medverkande i webbinariet

Medverkar på lunchwebbinariet för att dela sina erfarenheter från arbetet med den strategiska dialogen och tankar kring rekommendationer och fortsatt arbete gör:

  • Jan Plagge, President, IFOAM Organics Europe.
  • Faustine Bas- Defossez, Director Nature Health and Environment, European Environmental Bureau, EEB.
  • Lennart Nilsson, President, General Confederation of Agricultural Cooperatives, COGECA.
  • Guillaume Plathner, Departementssekreterare, enheten för jordbruk och livsmedelsföretagande vid landsbygds- och Infrastrukturdepartementet, Regeringskansliet.

Moderator för webbinariet är Pim Bendt, enhetschef odlingslandskap och gruvor, Naturskyddsföreningen.

Arrangör

Landsbygdsnätverkets utförargrupp Livsmedelsproduktion och stödsystem. Länk till annan webbplats.

 

Publicerades