Norge står inför en stor satsning på vindkraft, men vad händer med fisket när stora vindkraftsparker ska byggas tills havs? En ny guide, framtagen tillsammans av fiskeorganisationer och vindkraftsbranschen, ska göra det lättare för båda parter att samverka och undvika konflikter.
Guiden – Dreieboka – innehåller en rekommenderad praxis för samexistens mellan fiske och vindkraft. Det handlar om allt från att dela information tidigt i processen till att planera hur kablar ska dras för att undvika viktiga fiskeområden. Förhoppningen är att vindkraft och fiske ska kunna fungera sida vid sida utan att störa varandra.
I Sverige finns en utbredd konflikt mellan fisket och vindkraften. Hur har man arbetat med frågan i Norge för att lyckas nå fram till denna överenskommelse? Vi har pratat med Turid Øygard på Offshore Norge, en branschorganisation för bland annat havsbaserad vindkraft, och med Hanna Bauge på Fiskebåt, en branschorganisation för norska yrkesfiskare.
I Norge verkar ni ha kunnat lösa frågan om samexistens på ett mindre konfliktfyllt sätt än i Sverige?
– Samexistens är komplicerat i norska havsområden också. Genom att starta en tidig dialog, innan stora havsområden öppnas för vindkraft, försöker båda parter minska problemet. Mycket kan uppnås genom att identifiera problemställningar och tidigt i processen försöka hitta konstruktiva lösningar, säger Turid Øygard på Offshore Norge.
– Det handlar nog också om att båda branscherna behöver förstå och visa respekt för varandra. Stora delar av den norska fiskerinäringen inser behovet av förnybar energiproduktion för att möta de utmaningar vi står inför när det gäller klimatförändringar, och de effekter detta också har på våra hav och bestånd, säger Hanna Bauge på Fiskebåt.
Har Norges långa erfarenhet av samexistens med olje- och gasutvinning påverkat frågan?
– Ja, organisationerna har tidigare haft flera arbetsgrupper och projekt för att identifiera problem och försöka hitta lösningar mellan fiske och olja/gas. En del av de personliga relationer och metoder som har använts tidigare har vi haft användning av nu, säger Turid Øygard.
– Samexistensarbetet med olje- och gasindustrin har gett oss värdefull erfarenhet som vi tar med oss. Kanske har det också gett oss den nödvändiga erfarenhet som behövs för att göra detta bättre än vad som gjordes tidigare. Det får tiden utvisa, säger Hanna Bauge.
Vad har varit viktigast för att kunna nå en gemensam överenskommelse?
– Fiske är en viktig del av norsk kultur, det ger arbetstillfällen och är i grunden ekonomiskt hållbart. Från politiskt håll vill man att havsbaserad vindkraft ska utvecklas utan att förstöra för fisket. En gemensam förståelse för detta gör att vindkraftsbranschen aktivt arbetar för att hitta lösningar som kan fungera för båda branscherna, säger Turid Øygard.
– Det var också viktigt för oss att vindkraftsbranschen erkände många av våra bekymmer och att vi kunde enas om ett antal principer. Enigheten om dessa principer var helt avgörande för att vi skulle gå vidare med arbetet med dreieboka, säger Hanna Bauge.
Mer information
Bakom överenskommelsen i Dreieboka står organisationerna Offshore Norge, Fiskebåt, Norges Fiskarlag och Sør-Norges Fiskarlag.
Publicerades