Landsbygdsnätverket
En kvinna och en man tittar på en mobiltelefon. Till höger syns Smart Rural 21:s logga.

Foto: Christina Sundien, Skandinav bildbyrå

Ny app ska matcha människor med byar

Vuollerimbygdens Ekonomiska Förening, Lappland Vuollerim Welcomes You och Luleå Tekniska Universitet håller tillsammans på att ta fram en matchnings-app för byar och potentiella invånare. Där ska personer som är intresserade av att flytta till landsbygder kunna ange sina preferenser för att hitta sin drömplats.

För tio år sedan tog Vuollerim fram sin första lokala utvecklingsplan med visionen att blir fler och att profilera bygden som ett ställe att komma hem till. Tidigare initiativ i byn har bland annat handlat om  att tillsammans starta, äga och driva hotell, restaurang, affär och skola. Dessutom har byn ett Guiness-världsrekord i islyktor och är en innovationsdestination för ekoturism.

I somras valdes Vuollerim ut av EU-kommissionen som en av 21 smarta byar i projektet Smart Rural 21. Genom projektet har byarna under hösten fått stöd för att ta fram en strategi. Vuollerimbygdens Ekonomiska Förening hoppas att medverkan i projektet kan bidra till att Vuollerim blir en ännu mer attraktiv plats för unga, barnfamiljer och entreprenörer.

En idé som just nu är under utveckling är "By-appen". Föreningen håller på att, tillsammans med Lappland Vuollerim Welcomes You och Luleå Tekniska Universitet, ta fram en matchnings-app för byar och potentiella invånare. Där ska personer som är intresserade av att flytta till landsbygden kunna klicka i sina preferenser för att hitta sin drömplats. Det kan exempelvis handla om avstånd till sjö, skidbacke, skola, förskola, service eller närmaste stad. Detta matchas då med den byn som stämmer bäst med önskemålen.

Mer info

Vill du veta mer? Mejla info@laplandvuollerim.se

Läs mer på sidan Smarta Landsbygder

Publicerades