Seminarierna på Östersjödagarna den 25-26 juni 2025 kommer att sändas live, digitalt. Fotot är från Landsbygdsriksdagen 2024 och ett motsvarande arrangemang där sjömatens potential stod i fokus.
Östersjödagarna, 25-26 juni, är en del av Almedalsveckan på Gotland. I år finns Landsbygdsnätverket med för att lyfta fram potential med svensk fisk och vattenbruk i ett beredskapsperspektiv.
– Vi vill att beslutsfattare ska inkludera sjömat i sin planering för kris och krig, säger Carl Dahlberg som är projektledare för Landsbygdsnätverkets arbete med Hållbara blåa näringar.
Äter du fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan, såsom Livsmedelsverket rekommenderar? Hur många av dessa serveringar är lagade av svensk sjömat?
– Genom att äta mer sjömat i vardagen skapar vi förutsättningar för aktörer i livsmedelssystemet att öka svensk produktion. Då stärker vi även förutsättningarna för att sjömat blir en resurs att räkna med i händelse och kris och krig, säger Carl.
På Östersjödagarna erbjuder vi provsmakning av konserverad fisk.
Under Östersjödagarna kommer Landsbygdsnätverket att erbjuda provsmakning av konserverad fisk.
– Det blir kul! Provsmakningen ger chans att möta besökarna och tala om svensk fisk i sjöar och hav, underutnyttjade arter, innovativa sätt att jobba med sjömat som livsmedel och inte minst svensk matkultur.
Parallellt deltar Landsbygdsnätverket i två seminarier.
– Det första seminariet handlar om hur vi kan skala upp livsmedelssystem som stärker Sveriges beredskap och gynnar Östersjön. Därefter fokuserar vi i ett eget seminarium på förutsättningarna för svensk sjömat i ett beredskapsperspektiv, avslutar Carl.
26 juni kl. 09.30-10.15. Almedalsbiblioteket
Kan en ökad inhemsk livsmedelsproduktion bidra till ett friskare Östersjön genom minskade utsläpp och bättre resursutnyttjande? Vilka hinder står i vägen för att skala upp dessa hållbara näringar? Och hur kritiska är de för Sveriges självförsörjning och beredskap?
Vi samlar aktörer som driver innovation inom livsmedelsproduktion med positiva effekter för både Sveriges självförsörjning och Östersjöns ekosystem.
Genom konkreta exempel utforskar vi möjligheter och utmaningar inom:
Tillsammans med företag från dessa näringar diskuterar vi hur logistik, marknadshinder och regelverk påverkar möjligheter skala upp – och hur vi kan undanröja hindren.
Karina Barquet, Stockholm Environmental Institute (moderator)
Anil Ramel Singh, Race For The Baltic
Daniel Brännström, Recirk fisk PO, Landsbygdsnätverket
Fredrik Gröndahl, KTH, Blå mat
Anders Kihl, Ragn-Sells
Fanny Tham Ratz, Race For The Baltic, tel. 0703-42 79 56
26 juni kl. 10.45-11.30. Almedalsbiblioteket
Visste du att det idag produceras mer än 140 000 ton fisk från vårt yrkesfiske, vid kuster samt i hav och sjöar. Men endast ca 15 procent av denna volym blir mat trots att sjömaten är mycket näringsrik och lätt att variera. Genom att tänka ”svensk fisk” breddas perspektiven på livsmedelsberedskap och under seminariet har vi beredskapsfokus. Efter två inledande föredrag ställer vår samtalspanel upp och diskuterar:
Carl Dahlberg, Landsbygdsnätverket (moderantor)
Veronica Andrén, vattenbruks-, fiskeri- och blå beredskapssamordnare på vattenbruks- och fiskerinäringsenheten, Jordbruksverket.
Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap, Chalmers tekniska högskola och forskningskoordinator, Blå mat – centrum för framtidens sjömat
Liv Marend, krögare restaurangen Stora Karlsö, Gotland.
Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood
Carl Dahlberg, Landsbygdsnätverket Hållbara blå näringar, tel. 076-808 22 60
Östersjödagarna 2025 äger rum onsdag och torsdag 25-26 juni i Almedalsbiblioteket. Här kan du tal del av Östersjödagarnas program. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Publicerades