Landsbygdsnätverket
Hannes van Lunteren har ljusa kläder och mörka glasögon

Foto Krinova

Jag utvecklar AKIS - Hannes van Lunteren vid Swedish Incubators & Sience Parks, SISP

Du arbetar som forumledare på SISP, Swedish Incubators & Sience Parks. Hur bidrar du och dina kollegor till utvecklingen av svenska kunskaps- och innovationssystem (AKIS)?

– Inom SISP livsmedelsforum arbetar vi för att driva frågor kopplade till utmaningar och möjligheter i det svenska innovationsekosystemet utifrån ett Inkubator/Science Park perspektiv. SISPs medlemmar har verktyg, metoder, nätverk och processer för att ta företag på innovationsresan från idé till marknad. Detta och samlad erfarenhet av göra detta är ett starkt bidrag skulle jag säga.

– SISP är bland annat med och driver projektet NILLA tillsammans med Region Skåne, Västra Götalandsregionen, Krinova Inkubator och Science Park och Innovatum SP. Projektet syftar till att skapa likvärdiga förutsättningar för innovationsstöd för livsmedelsföretag (jord till jord) oavsett var i landet de befinner dig.

Vad gör du i din roll som forumledare?
– SISP har bestämt sig för att förstärka sitt erbjudande genom att bilda medlemsbaserade branschforum. Livsmedelsforum är först ut och består initialt av sex medlemsmiljöer, Krinova, Innovatum, Matlust, Gotland SP, Dalarna SP och Bizzmaker. Forumet skall bidra med branschexpertis och göra det möjligt att enkelt hitta korskopplingar med framtida SISP forum.

Från din horisont, vad tycker du är viktigt för att systemen inom AKIS ska fungera?
– Inte minst i mötet med primärproducenter hör vi en önskan om tillgänglig och nyttiggörande av till exempel forskning. Samtidigt som lantbruket kan vara snabba att ta till sig ny teknik och ofta är innovativa när det gäller att hitta nya lösningar på allt ifrån problem i den dagliga verksamheten till stora samhällsutmaningar behandlas denna del av livsmedelskedjan ofta som ett särintresse, åtminstone i Sverige.

– Att på alla sätt bidra och underlätta till, att korta resan från kunskap till innovation, ur ett samlande perspektiv, är en stor men avgörande insats för att vi skall lyckas ta oss an utmaningar som hållbarhet, beredskap, självförsörjning, resiliens och tillväxt.

Om du fick beskriva vad begreppet AKIS innebär för er, vad skulle du säga då?
– Plattform för samarbete, kunskapsutbyte och utveckling för hållbar tillväxt och innovation inom primärproduktion.

VAD ÄR AKIS?

AKIS, eller Agricultural Knowledge and Innovation Systems, är ett begrepp för olika nätverk och system av aktörer som arbetar med att främja kunskap och innovation inom lantbruket. Genom samarbete mellan lantbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer bildar AKIS en plattform för utbyte av kunskap och idéer.

Publicerades