Landsbygdsnätverket
Biogasanläggning, ko, man med keps

Lars Andersson. Foto: Michael Erlandsson/ Mostphotos samt privat

Idé om mer hållbar hantering av gödsel blev storskalig biogasanläggning

Det började med att lantbrukare i Mönsterås såg en möjlighet att omvandla gödsel till biogas och samtidigt få en mer hållbar gödselhantering. Med stöd från Leader Kustlandet gjordes en förstudie och idag står en av Sveriges största bondeägda biogasanläggningar redo att producera flytande biogas.

Man vid rapsfält

Olof Boson. Foto: Emma Sandbäck, Sveriges Radio

Mönsterås är en av Sveriges mest djurtäta kommuner. Här finns ett stort behov av att hantera stallgödsel på ett effektivt sätt och samtidigt minska miljöpåverkan. Olof Boson, lantbrukare och en av initiativtagarna till “Projektering Mönsterås Biogas”, förklarar hur tanken på en biogasanläggning växte fram.

– Vi insåg att myndigheterna med tiden skulle ställa allt högre krav på vår gödselhantering. Vi kunde antingen vänta på regleringar eller ta initiativ själva. Vi bor precis vid Östersjön och hade sett hur vår verksamhet påverkar vattendragen. Under många år jobbade vi för att hitta en hållbar och cirkulär lösning för våra verksamheter eftersom gödselhanteringen blivit en begränsning för oss. Först spånade vi på små biogasanläggningar, men för att få ekonomi i det hela förstod vi att vi behövde skala upp, säger Olof Boson.

Med det målet sökte lantbrukarna stöd från Leader Kustlandet till en förstudie. Leader beviljade 500 000 kronor för att de cirka 20 inblandade lantbrukarna skulle kunna kartlägga förutsättningar för en biogasanläggning. En biogasanläggning skulle innebära en lösning som hanterar gödselns normala metanutsläpp samtidigt som den sänker koldioxidutsläppen i transportsektorn. Studien genomfördes i samarbete med kommunen, LRF och lokala banker.

– Utan Leaderpengarna hade det inte blivit något projekt. De första pengarna var avgörande. Leader gav oss självförtroende och legitimitet att gå vidare, menar Olof Boson.

Gas till sjöfart och tung transport

Förstudien gav en tydlig bild av möjligheterna. Gasen var ursprungligen tänkt att gå till lokal busstrafik i Kalmar, men när det spåret visade sig vara politiskt osäkert såg lantbrukarna en annan marknad: att försörja sjöfart och tung transport med fossilfri energi.

För att driva projektet startade lantbrukarna bolaget Mönsterås Biogas AB. Ett samarbete med det finska energiföretaget St1 Biokraft blev sedan avgörande för att realisera anläggningen.

– Vi ville inte själva driva anläggningen. Det är bättre att samarbeta med en aktör som har erfarenhet av biogasproduktion. Vi lantbrukare ska göra det vi är bra på – att leverera gödsel. Gödsel som vi sedan får tillbaka i form av förädlad biogödsel, säger lantbrukaren Lars Andersson, som numera sitter i bolagets styrelse.

Projektet stötte dock på flera hinder på vägen.

– Vi fick vänta på elen och byggstarten av anläggningen drog ut på tiden. Vi trodde att vi skulle vara igång tidigare, men de olika förseningarna gjorde att vi fick skjuta på startdatumet. Men framåt midsommar i år kommer den första biogasen att börja produceras, säger Lars Andersson.

En av Sveriges största anläggningar

Biogasanläggningen står nu redo att producera 125 GWh flytande biogas per år – motsvarande 4,5 miljoner liter diesel – och 250 000 ton förädlad biogödsel. Uppåt 50 lantbrukare i Mönsterås, och numera även i andra kommuner som Högsby, Västerås och Västervik, levererar gödsel till biogasanläggningen som blir en av Sveriges största.

– Vi har skapat en processindustri tillsammans med Biokraft. Det har blivit betydligt större verksamhet än vad som var tänkt från början, vilket känns otroligt roligt, säger Olof Boson.

Dessutom får nu lantbrukarna en bättre logistik för gödselhantering.

– Vi levererar gödsel till biogasanläggningen och kan välja att ta tillbaka en förädlad produkt som är mer kostnadseffektiv att transportera. Dessutom kommer vi att tjäna pengar på gasen. Det är lite nervöst just nu inför starten, men väldigt spännande, säger Lars Andersson.

Stödet från Leader avgörande

Stödet från Leader var dock inte bara ekonomiskt avgörande för att projektet alls skulle bli av, menar Olof Boson och Lars Andersson.

– Leader fick oss att tänka till när de ställde frågor som: "Har ni funderat på det här?" och “Hur löser ni detta?” De utmanade oss på olika sätt vilket gjorde att vi fick ett mer genomtänkt projekt. Dessutom var ansökningsprocessen enkel och smidig, säger Olof Boson.

Med anläggningen på plats har man även skapat nya arbetstillfällen i bygden

– Det är en fem, sex anställda i själva anläggningen, plus lastbilschuafförer och annan personal. Totalt är det säkert tio arbetstillfällen som skapats som inte fanns innan, säger Olof Boson.

Det har varit en utmanande och lång resa, men lantbrukarna ser med stolthet på vad de åstadkommit.

– Vi har skapat ett kretslopp där vi använder vår gödsel för att producera energi och få tillbaka en bättre gödsel. Det innebär en hållbar framtid för oss alla, säger Lars Andersson.

Fakta: Projektering Mönsterås Biogas

Projektägare: Mönsterås Biogas AB

Kontaktperson: Olof Boson telefon: 0739-28344 och Lars Andersson,
telefon: 070-8833811.

Tidsperiod: 2016-2025

Beviljade EU-medel ur: Landsbygdsprogrammet.

Publicerades