Landsbygdsnätverket
Linda Frithiopf i ett kök

Hallå där, Linda Frithiof! Varför ska vi fira Sjömatens dag den 19 oktober?

I år är det premiär för Sjömatens dag. Du är verksamhetsledare på Sjömatsfrämjandet, som är med och samordnar firandet. Berätta mer!

Vad är Sjömatens dag? Vem är målgrupp?

– Sjömatens dag är en ny temadag som aktörer i den blå värdekedjan nu instiftar för att lyfta sjömaten i Sverige och varför det är viktigt att vi äter mer sjömat, både för vår egen del men också för Sverige. Här är vi alla målgrupp, både vi som jobbar med sjömat men framför allt vi som konsumenter.

Hur blir Sjömatens dag känd för flera?

– Sjömatsfrämjandet har en landningssida som samlar allt material såsom affischer, recept, flyers och liknande. Här samlar vi också alla initiativ och aktiviteter som händer inför och under Sjömatens dag. Tiden har varit knapp men vi hoppas att vi trots det får lite genomslagskraft redan det här första året.

Vad är det roligaste med att uppmärksamma Sjömatens dag?

– Att få visa hur enkelt, gott och hälsosamt det kan vara med sjömat och att det faktiskt inte behöver vara så dyrt. Kostnaden är tyvärr ett av de största hindren för att fler skall välja att äta mer sjömat. Dessutom är det fantastiskt kul att få prata om hur svenskt fiske och vattenbruk jobbar för att skapa långsiktig hållbarhet.

Har du någon ”sjömatstabbe” du vågar bjuda på?

– Jag har nog gjort flera... men den som först dök upp i mitt minne var när jag var på arbetsintervjun till mitt jobb som utbildningsansvarig på utbildningscentret i fiskhamnen och fick en rundtur bland fisklådorna. Då frågade Henrik som var platschef då om jag visste vilken fisk som låg i lådan han pekade på. Jag såg att den hade skägg under hakan och tänkte "ja! den kan jag" och svarade torsk. Alla som stod runt omkring skrattade gott då det inte alls var en torsk utan en långa. Trots tabben så fick jag jobbet som tur var.

Vilken sjömatsrätt får dig att känna ”nu firar vi på riktigt”?

– Det är absolut den sjömatssoppa som vi på Sjömatsfrämjandet kommer att bjuda på hos oss under Sjömatens dag. Den bygger på att vi tar hand om en större andel av sjömaten. Skaldjurskal ger en kraftig och god grund till soppan, sen fyller vi på med små bitar av det vi har i våra förråd och toppar med det som finns att tillgå för dagen. Lite som att koka soppa på en spik eller trolla med knäna. Basen är en fin råvara, sedan adderar man kärleksfullt det man har – och det kan bli fantastiskt!

Kampanj Sjömatens dag

Landsbygdsnätverket firar Sjömatens dag genom att lyfta olika perspektiv på sjömat i våra kommunikationskanaler hela vecka 42.

Genom Sjömatens dag hyllar vi sjömaten och alla dess mervärden, vi förmedlar kunskap om sjömat och inspirerar till att laga och äta mer av allt det goda som växer i sött och salt vatten.

Läs mer om firandet:
>> Sjömatens dag 2025 Länk till annan webbplats.

Publicerades