Foto: Elissa Garcia, Unsplash.
Hur stärker vi Sveriges beredskap i praktiken? Gröna Kluster Sverige arbetar dagligen med konkreta insatser för att främja en robust och trygg livsmedelsförsörjning – genom kunskap, nätverk och samverkan över hela landet.
Vad gör ni idag som stärker Sveriges beredskap – stort som smått?
Gröna Kluster Sverige samlar 15 regionala kompetens- och utvecklingscentra som främjar kunskapsöverföring mellan akademi och näringsliv, samt verkar för affärsutveckling, kompetensförsörjning och innovation inom de gröna näringarna.
Klustren har vuxit fram ur ett regionalt behov och utgör viktiga noder för lokal och regional företagsutveckling.
Vad skulle fler behöva känna till inom ert arbete med beredskap?
Gröna Kluster Sverige är en viktig aktör i arbetet med att stärka Sveriges livsmedelsberedskap. Genom regional förankring, praktisk kunskap och samverkan mellan akademi, näringsliv och offentliga aktörer bidrar vi till en mer robust livsmedelsförsörjning och därmed ökad livsmedelsberedskap.
Vi vill att fler ser Gröna Kluster Sverige som en tillgänglig och strategisk resurs i det gemensamma arbetet för en tryggare och mer robust livsmedelsförsörjning.
Har ni något särskilt exempel, berättelse eller insats som ni vill dela?
Föreningen har bland annat genomfört:
• Studieresa till Finland med fokus på att öka kunskapen om livsmedelsberedskap och försörjningssäkerhet.
• Framtagande av snabbkurs i lantbruket för beslutsfattare samt en utbildning med fokus på kostchefer. Syftet med dessa utbildningar är att stärka dialogen och ge ett bättre beslutsunderlag för livsmedelsproduktion och beredskap.
• Inom ramen för projektet har också en beredskapskurs och en checklista för beredskap på gård tagits fram.
Är det något ni ligger i startgroparna med/ något nytt ni har på gång?
Inom kort inleder vi ett samarbete kring arbetet med de regionala livsmedelsstrategierna, för att ta tillvara varandras kompetens och möjliggöra erfarenhetsutbyte och gemensam utveckling.
Vilka utmaningar ser ni i arbete med beredskap?
• Brist på samordning mellan nationell och regional nivå
Tydligare struktur för hur ansvar och roller för livsmedelsberedskap ska fördelas och samverka mellan stat, regioner och lokala aktörer.
• Otillräcklig långsiktig finansiering
Beredskap kräver investeringar i kapacitet, kompetens och infrastruktur – men nuvarande finansieringsmodeller är ofta kortsiktiga och projektberoende.
• Kunskapsbrist om lantbrukets praktiska förutsättningar
Beslutsfattare och myndigheter har ibland begränsad insikt i lantbrukets verklighet
• Fragmenterad livsmedelskedja
Sårbarheter uppstår genom långa och globalt beroende försörjningskedjor, samtidigt som det saknas reserver i viktiga led – exempelvis för insatsvaror, logistik och förädling.
Finns det något samarbete som skulle gynna det ni vill göra?
Vi vill skicka med att Gröna Kluster Sverige är en resurs i arbete för att stärka både livsmedelsproduktionen och den nationella försörjningsberedskapen – klustren kan bidra med kunskap, nätverk och regional förankring.
• Regionala noder för beredskap: Klustren har kapacitet att snabbt mobilisera kunskap och resurser för att stödja livsmedelsförsörjningen regionalt men också nationellt.
• Samverkan i praktiken: Mellan akademi, näringsliv och offentliga aktörer.
• Förankring i lantbrukets verklighet: Vårt arbete vilar på praktisk erfarenhet och nära samarbete med näringslivet.
• Stödjer regionala strategier: Med lokal förankring.
• Konkreta beredskapsinsatser: Genom gemensamma projekt, kunskapsutbyte och nätverkande.
Organisation: Gröna kluster Sverige
Kontaktpersoner: Emma Hansson, Agroväst och Helene Oscarsson, Vreta Kluster.
Bakom kampanjen Redo att räknas – tillsammans bygger vi Sveriges beredskap står Landsbygdsnätverket. Kampanjen syftar till att visa hur landsbygdernas aktörer – från mat och bränsle till trygghet och samverkan – redan idag spelar en nyckelroll i Sveriges beredskap. I varje artikel lyfter vi en medlemsorganisations insatser, perspektiv och möjligheter att bidra.
Publicerades