Landsbygdsnätverket
Trådrullar, gotlandsfår och porträttbild på kvinna.

Foto: Jenny Andersson, Michael Jönsson/Scandinav samt Klas Lindblom.

Gotlandsull gick från spill till resurs i hållbar industri

Två Leader Gute-projekt har spelat en avgörande roll i utvecklingen av Gotlands ullindustri. Genom en förstudie och det efterföljande projektet “Textilfabriken Gotland” har ull som tidigare ofta slängdes nu förvandlats till en resurs med industriell potential.

Gotland har cirka 70 000 får, vilket gör det till ett av landets fårtätaste län. Av dessa är ungefär 80 procent Gotlandsfår, en ras känd för sin karakteristiska grå ull, även kallad Gotlandsull.

För att bättre förstå hur ullen kan tas tillvara och vidareutvecklas, genomfördes två projekt med stöd av Leader Gute. Det första var en förstudie där man kartlade branschens behov, medan det andra, “Textilfabriken Gotland”, fokuserade på att bygga en sammanhållen produktionskedja.

Leader Gute, som är en del av EU:s landsbygdsprogram, har stöttat både ekonomiskt och organisatoriskt. Genom leadermetoden, som bygger på lokal förankring och samarbete, kunde projekten drivas med stöd från både offentliga och privata aktörer.

Omfattande intervjuundersökning

Den första fasen, förstudien, genomfördes genom en omfattande intervjuundersökning med fårägare, ullproducenter, designer och textilföretag, där branschens behov och utmaningar kartlades. Ett av de tydligaste resultaten var att det saknades kunskap och teknik för att vidareförädla Gotlandsfårets ull på ett effektivt sätt. Sedan tidigare fanns ett ulltvätteri på Gotland, det första steget i förädlingskedjan.

– Vi upptäckte att det inte fanns någon teknik i Sverige för att spinna Gotlandsullen industriellt. Det var en överraskning. Vi insåg att vi behövde etablera ett så kallat kamgarnsspinneri som kunde hantera just den här typen av ull, säger projektledaren Lotta Löwhagen Lundberg.

Gotlandsullen är både glansig och relativt lång, vilket gör den annorlunda att arbeta med än andra ulltyper. Ett kamgarnsspinneri var avgörande för att kunna spinna tunna och jämna garner av Gotlandsullen, vilket ger högkvalitativa textilier med en mjuk och följsam struktur. Det möjliggör dessutom en mer effektiv och hållbar förädlingsprocess.

Co-working-fabrik

Det andra projektet – “Textilfabriken Gotland” eller GUTI (Gotlands Ull och Textil Industri) – samlade sex lokala företag under ett tak för att skapa en sammanhållen produktionskedja. Fokus låg på att utveckla en co-working-fabrik där företagen kunde samarbeta och dra nytta av varandras kompetenser.

Projektet resulterade i en pilotanläggning för textilproduktion där Gotland har en nästan komplett värdekedja för industriell ullförädling. Maskiner för att spinna garn, väva metervara och sy ullprodukter har installerats.

Flera aktörer har, sedan förstudien och fram till genomförandet av projekt Textilfabriken Gotland, varit inblandade och på olika sätt stött den ullindustriella utvecklingen på Gotland: Hushållningssällskapet, Gotland Grönt Centrum, Almi, Science Park Gotland, Coompanion, Tillväxt Gotland, Region Gotland med flera. Ett rådgivande organ med representanter från flera av dessa organisationer gav stöd och vägledning under projektet Textilfabrikens gång.

Finansiering från Leader

Båda projekten finansierades av Leader Gute, och “Textilfabriken Gotland” finansierades också med stöd från Region Gotland och privata medfinansiärer. Den totala budgeten uppgick till knappt fem miljoner kronor.

Leader Gute har varit en nyckelaktör i processen, både genom finansiering och genom att bidra till att skapa strukturer för samverkan mellan aktörer på Gotland.

– Det hade inte varit möjligt att genomföra det här utan Leader. De har varit med oss från förstudien 2018 till sista projektets avslutning 2024. Det har gett en trygghet och visat att den lokala idén har stöd. Deras kontor har gett mig som projektledare ovärderligt stöd, säger Lotta Löwhagen Lundberg och tillägger:

– Det handlar inte bara om pengar, utan också om att ha en stabil partner som tror på projektet och hjälper en att hitta rätt samarbeten och resurser. Leader har varit en viktig del i att skapa förutsättningar för att knyta samman alla aktörer och ge oss det stöd vi behövt genom hela processen.

Nya jobb och nätverk

Projekten har bidragit till att skapa nya jobb och nätverk på Gotland. Nu ligger fokus på marknadsföring och försäljning av de produkter som kan tillverkas med den nya industrin.

– Vi har byggt upp en stabil grund. Nästa steg är att få ut produkterna på marknaden och skapa lönsamma affärsmodeller. Vi ser en enorm potential för Gotlandsull inom både mode- och inredningsbranschen, men även inom fordonsindustrin där ull kan användas till brandsäker bilklädsel, säger Lotta Löwhagen Lundberg.

Text: Colette van Luik

Fakta: “Förutsättningar för ullfiberbaserad industri på Gotland” samt “Textilfabriken Gotland”.

Projektägare: Hushållningssällskapet Gotland och Gotland Grönt Centrum AB.

Kontaktperson: Projektledare Lotta Löwhagen Lundberg, 070-654 13 44.

Tidsperiod: 2018-2024.

Beviljade EU-medel ur: Landsbygdsprogrammet. Finansiering även från Region Gotland.

Publicerades