Hur stor påverkan har säl och skarv på fångsterna för det småskaliga kustnära fisket? Hur ser en balans ut, mellan bevarat kustfiske och bevarandet av säl och skarv? Detta kommer det att talas mer om den 26 maj på ett internationellt seminarium om säl, skarv och småskaligt fiske i Östersjön.
Hur kan vi ta vara på den svenska sjömatens enorma potential? Och hur kan vi göra Sverige till en ledande producent av hållbar sjömat? I webbinariet den 11 maj presenterar Lillemor Lindberg och Gunilla Rosenqvist satsningen "Blå mat - centrum för framtidens sjömat".
Vem har inte nån gång drömt om att starta eget? Och om man vill bo och verka i en landsbygd kan just egenföretagande vara det som gör det möjligt. Men hur är det att som ung starta utanför tätort? Hur tänker man och hur vågar man?
I år går Ung-ullbaggestipendiets förstapris till Ellen Svensson, Johan Svensson, Oliver Johansson på Munkagårdsgymnasiet för satsningen Halländska Rotfrukter UF. Juryns motivering lyder; Energiska entreprenörer som med hållbarhetstänk nyttjat lång grön säsong för odling och skörd, därefter Corona-anpassad leverans hem till kunderna.
Du arbetar på Naturvårdsverket och är ledamot i Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp Gröna näringar – Miljö och klimat. Hur jobbar du med ekosystemtjänster?
– Torsdagen den 21 oktober 2021 är det Offentliga måltidens dag. Vi uppmanar Sveriges offentliga måltidsorganisationer att boka in dagen i almanackan redan nu. Oavsett om ens kommun/region var med redan förra året, eller om det blir premiär för i år så är alla välkomna att vara med och fira! säger MATtankens projektledare Eva Sundberg.
Välkommen till ett webbinarium den 29 april kl. 09.00-12.10 om system för överförbara fiskemöjligheter i Östersjön. Fokus för webbinariet är demersalt fiske, det vill säga fiske av bottenlevande fiskarter.
Kanske tänker du på yrkesfiskare och odling av fisk när det pratas om den blå sektorn. Vad många inte vet är att det just nu sker en enorm utveckling vad gäller nyttjande av havets djur och växter på helt nya sätt och som leder till ökad hållbarhet. Vad sägs till exempel om att använda alger för att förbättra såväl boskapsfoder som solpaneler?
Vad är det som fallerar när lovande innovationsprojekt i landsbygder rinner ut i sanden? Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för innovationsfrämjande i landsbygder har i ett intervjuprojekt identifierat några av de vanligaste bristerna – och samtidigt hittat lyckade exempel på hur dessa går att lösa. ”Det är viktigt att aktörerna som främjar innovation finns där idéerna finns”, säger Mathias Mellgren Helge, ordförande i arbetsgruppen.
Hur kan digitaliseringen skapa nya möjligheter för serviceutveckling? Och varför fungerar inte digitala tjänster alltid där människor bor långt ifrån varandra? I webbinariet den 20 april berättar Johanna Lindberg, doktorand vid Luleå tekniska universitet, om de tester som nu genomförs i projektet Digiby.
EU-kommissionen lyfter fram agroekologi i den nya jordbrukspolitiken. Vad är egentligen agroekologi? Och hur tänker EU-kommissionen kring hur agroekologiska principer ska tillämpas i praktiken? På det digitala seminariet tisdagen den 20 april kl 9:00-10:15 får du lyssna på två experter och kan ställa frågor.