Foto: Hans Christiansson, Mostphotos
Potentialen för svensk fisk lyfts fram på olika sätt av Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp Hållbara blå näringar i samband med att Östersjödagarna går av stapeln den 25-26 juni, under årets Almedalsvecka på Gotland.
Under Östersjödagarna arrangeras föreläsningar, samtal och debatter om vår tids stora havsutmaningar. Seminarierna strömmas och kan ses i efterhand på webben.
Här kan du läsa mer om de två seminarier som Landsbygsnätverkets arbetsgrupp Hållbara blåa näringar medverkar i, och arrangerar.
26 juni kl. 09.30-10.15. Almedalsbiblioteket
Kan en ökad inhemsk livsmedelsproduktion bidra till ett friskare Östersjön genom minskade utsläpp och bättre resursutnyttjande? Vilka hinder står i vägen för att skala upp dessa hållbara näringar? Och hur kritiska är de för Sveriges självförsörjning och beredskap?
Vi samlar aktörer som driver innovation inom livsmedelsproduktion med positiva effekter för både Sveriges självförsörjning och Östersjöns ekosystem.
Genom konkreta exempel utforskar vi möjligheter och utmaningar inom:
Tillsammans med företag från dessa näringar diskuterar vi hur logistik, marknadshinder och regelverk påverkar möjligheter skala upp – och hur vi kan undanröja hindren.
Karina Barquet, Stockholm Environmental Institute (moderator)
Anil Ramel Singh, Race For The Baltic
Daniel Brännström, Recirk fisk PO, Landsbygdsnätverket
Fredrik Gröndahl, KTH, Blå mat
Anders Kihl, Ragn-Sells
Fanny Tham Ratz, Race For The Baltic, tel. 0703-42 79 56
26 juni kl. 10.45-11.30. Almedalsbiblioteket
Visste du att det idag produceras mer än 140 000 ton fisk från vårt yrkesfiske, vid kuster samt i hav och sjöar. Men endast ca 15 procent av denna volym blir mat trots att sjömaten är mycket näringsrik och lätt att variera. Genom att tänka ”svensk fisk” breddas perspektiven på livsmedelsberedskap och under seminariet har vi beredskapsfokus. Efter två inledande föredrag ställer vår samtalspanel upp och diskuterar:
Carl Dahlberg, Landsbygdsnätverket (moderantor)
Veronica Andrén, vattenbruks-, fiskeri- och blå beredskapssamordnare på vattenbruks- och fiskerinäringsenheten, Jordbruksverket.
Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap, Chalmers tekniska högskola och forskningskoordinator, Blå mat – centrum för framtidens sjömat
Liv Marend, krögare restaurangen Stora Karlsö, Gotland.
Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood
Carl Dahlberg, Landsbygdsnätverket Hållbara blå näringar, tel. 076-808 22 60
Östersjödagarna 2025 äger rum onsdag och torsdag 25-26 juni i Almedalsbiblioteket. Här kan du tal del av Östersjödagarnas program. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Publicerades