Landsbygdsnätverket
Vy över en skärdgårdsö

Foto: Hans Christiansson, Mostphotos

Östersjödagarna - Almedalen

Potentialen för svensk fisk lyfts fram på olika sätt av Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp Hållbara blå näringar i samband med att Östersjödagarna går av stapeln den 25-26 juni, under årets Almedalsvecka på Gotland.

Östersjödagarnas program 25-26 juni

Under Östersjödagarna arrangeras föreläsningar, samtal och debatter om vår tids stora havsutmaningar. Seminarierna strömmas och kan ses i efterhand på webben.

Här kan du läsa mer om de två seminarier som Landsbygsnätverkets arbetsgrupp Hållbara blåa näringar medverkar i, och arrangerar.

Tid och plats

26 juni kl. 09.30-10.15. Almedalsbiblioteket

Beskrivning av samhällsfrågan

Kan en ökad inhemsk livsmedelsproduktion bidra till ett friskare Östersjön genom minskade utsläpp och bättre resursutnyttjande? Vilka hinder står i vägen för att skala upp dessa hållbara näringar? Och hur kritiska är de för Sveriges självförsörjning och beredskap?

Vi samlar aktörer som driver innovation inom livsmedelsproduktion med positiva effekter för både Sveriges självförsörjning och Östersjöns ekosystem.

Genom konkreta exempel utforskar vi möjligheter och utmaningar inom:

  • Återcirkulering av näringsämnen – från avloppsreningsverk till resursverk. ANDERS KIHL
  • Vass som djurfoder – minskar övergödning och skapar en ny resurs. ANIL RAMEL SINGH
  • Landbaserad fiskodling på frammarsch– livsmedelsproduktion med rening och recirkulering av näringsämnen. DANIEL BRÄNNSTRÖM
  • Extraktiva odlingar (alger och musslor) – rening av havet och nya livsmedelsmöjligheter. FREDRIK GRÖNDAL

Tillsammans med företag från dessa näringar diskuterar vi hur logistik, marknadshinder och regelverk påverkar möjligheter skala upp – och hur vi kan undanröja hindren.

Medverkande

Karina Barquet, Stockholm Environmental Institute (moderator)
Anil Ramel Singh, Race For The Baltic
Daniel Brännström, Recirk fisk PO, Landsbygdsnätverket
Fredrik Gröndahl, KTH, Blå mat
Anders Kihl, Ragn-Sells

Arrangör, kontaktuppgifter

Fanny Tham Ratz, Race For The Baltic, tel. 0703-42 79 56

Tid och plats

26 juni kl. 10.45-11.30. Almedalsbiblioteket

Beskrivning av samhällsfrågan

Visste du att det idag produceras mer än 140 000 ton fisk från vårt yrkesfiske, vid kuster samt i hav och sjöar. Men endast ca 15 procent av denna volym blir mat trots att sjömaten är mycket näringsrik och lätt att variera. Genom att tänka ”svensk fisk” breddas perspektiven på livsmedelsberedskap och under seminariet har vi beredskapsfokus. Efter två inledande föredrag ställer vår samtalspanel upp och diskuterar:

  • Vad behöver komma på plats för att vi ska ha en primärproduktion som ska kunna landa sin produkt och för att konsumenten ska kunna ta del av en produkt som är god och näringsrik?

  • I händelse av långvarig kris eller krig: Hur jobbar man med livsmedelsberedskapen i Sverige – och på Gotland? Hur tänker man kring fisket och möjligheterna till landningsplatser, beredning och transporter? Kan man försörja hela Gotland på sin kvot? Finns det medskick till Jordbruksverket – hur ska man tänka kring regleringar vid höjd beredskap?

  • Om vi nu har kvoten i land. Hur jobbar de stora livsmedelsföretagen med robustheten i sin verksamhet? Marknaden ska själv klara att ställa om. Hur tänker en aktör som exempelvis Axfood kring det?

  • Hur stöttar forskningen gällande möjligheten till robusta sjömatsprodukter, exempelvis genom att förädla restströmmar?

Medverkande

Carl Dahlberg, Landsbygdsnätverket (moderantor)
Veronica Andrén, vattenbruks-, fiskeri- och blå beredskapssamordnare på vattenbruks- och fiskerinäringsenheten, Jordbruksverket.
Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap, Chalmers tekniska högskola och forskningskoordinator, Blå mat – centrum för framtidens sjömat
Liv Marend, krögare restaurangen Stora Karlsö, Gotland.
Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood

Arrangör, kontaktuppgifter

Carl Dahlberg, Landsbygdsnätverket Hållbara blå näringar, tel. 076-808 22 60

 

Läs mer om Östersjödagarna

Östersjödagarna 2025 äger rum onsdag och torsdag 25-26 juni i Almedalsbiblioteket. Här kan du tal del av Östersjödagarnas program. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerades