Foto: Emilia Bergmark Jiménez
Välkommen till ett webbinarium onsdag 7 maj kl. 11.00 - 12.00 om utmaningen med ägar‑ och generationsskifte i några av EU:s medlemsstater. Det blir också en presentation om EU CAP-nätverkets arbete kring Generational Renewal in Farming.
Anmäl dig här: Länk till anmälningsforumlär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Träffen är digital, mötet hålls i Teams
Välkomna till webbinariet: Ägarskifte och generationsskifte inom lantbruk
Sofia Björnsson, Lantbrukarnas Riksförbund är moderator och hälsar välkommen.
Behovet av ägarskiften för framtida svenskt lantbruk
Sebastian Remvig, Lantbrukarnas Riksförbund Ungdomen. Om åldersstrukturen bland lantbrukarna i Sverige och behovet av ägarskiften för att antalet lantbrukare inte ska minska framöver. Vad finns det för hinder och möjligheter?
Vad kan Sverige lära av Österrike och Polen om generationsskiften i lantbruket?
Lovisa Filipsson, Hushållningssällskapet. Visste du att Österrike och Polen har EU:s yngsta lantbrukare? Lovisa presenterar en studie om hur dessa länder arbetar målmedvetet för att unga ska vilja (och kunna) ta över, med allt från positiva attityder till gröna näringar, högre andel kvinnliga lantbrukare och flexibla stödsystem. Under webbinariet får vi ta del av de viktigaste lärdomarna och vad som skulle kunna göra skillnad även här i Sverige.
EU:s CAP-nätverkets arbete inom Generational Renewal in Farming
Carl Filip Trolle-Hjälte, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens ungdomsutskott. EU:s CAP-nätverk har belyst frågan om föryngring inom lantbruket. Detta genom att bjuda in unga till en tematisk arbetsgrupp för att nätverka och dela med sig av sina tankar och erfarenheter kring förutsättningarna att jobba och driva företag inom gröna näringar. Carl Filip berättar om hur det var att delta i processen – och om arbetsgruppens rekommendationer kring Generational Renewal in Farming.
Arrangörer: Landsbygdsnätverket, Hushållningssällskapet, Lantbrukarnas Riksförbund, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens ungdomsutskott och Sveriges Lantbruksuniversitet.
Kontakt: karin.bendz@jordbruksverket.se
Publicerades