Igår fick vi följa med när Henrik C Andersson, ansvarig för fiskefrågor på Länsstyrelsen i Stockholm, skulle fiska lake. Idag bjuder han på sitt bästa lakerecept.
Ingredienser
Lakrygg från en ca 1,5 kg lake
Smör
1 pkt saffran
2,5 dl vitt vin
3 dl grädde
Gul karamellfärg (för att det ser lite festligare ut)
2 charlottenlökar
Gör så här
Skala och dela charlottenlök i två bitar.
Stek lakryggen och charlottenlöken i rikligt med smör.
Ta ur laken och löken och lägg på en tallrik, försök behålla så mycket som möjligt av steksmöret i pannan.
Häll på vin och grädde. Ha i saffran och karamellfärg. Låt puttra på relativt svag värme i ca 20 minuter – eller tills merparten av vattnet i vinet kokat bort och konsistensen blivit krämig.
Lägg tillbaka laken och löken och ös såsen över, låt det dra några minuter på låg värme.
Servera med pressad potatis och ett lätt fruktigt rödvin.
Smaklig måltid!
Sjömatens julkalender är ett samarbete mellan Hushållningssällskapet Västra, Sjömatsfrämjandet, Blå mat och Landsbygdsnätverket.
Publicerades