I dagens lucka får du träffa Karolina Martinsson som berättar om projektet "Havsbonde för en dag" där de bland annat tagit fram lättlagade och spännande recept för barn och ungdomar. I filmen visar Karolina hur man kan göra rökta musslor och rökt tång. Något att testa på ert julbord i år!?
Du kan läsa mer om den marina kolonilotten på Göteborgs universitets hemsida. Länk till annan webbplats.
Där kommer också fler recept att publiceras efterhand.
1 nät musslor
Torkad sockertång som legat i blöt i väl saltat vatten en stund
Rökspån (ca 2 dl)
En liten enkvist (inte nödvändigt)
Aluminiumform
Gör så här
Tvätta och rensa musslorna.
Tänd en grill med grillkol. Samla kolen på den ena sidan av grillen.
Lägg musslorna i en aluminiumform.
Fukta rökspånen.
När kolen börjar bli grå ställer du aluminiumformen över den halvan av grillen där det inte är kol.
Häll hälften av de fuktade rökspånen och lägg enkvisten på kolen. Lägg på locket på grillen. Låt ena ventilen på grillens lock vara öppen så att röken kommer ut.
Efter en stund häller du på resten av rökspånen på grillkolen och stänger locket igen.
När alla musslorna har öppnat sig och smakar gott av rökningen tar du ut aluminiumformen. (20-30 min)
Musslorna och spadet kan du frysa in om du vill använda dem en annan gång.
Sjömatens julkalender är ett samarbete mellan Hushållningssällskapet Västra, Sjömatsfrämjandet, Blå mat och Landsbygdsnätverket.
Publicerades