På Solgårdens äldreboende i Ödeshög händer det att de boende serveras en smakrik soppa på den inte så vanliga fisken lake som är fiskad i den stora intilliggande sjön Vättern. Detta är en del i kommunens strategi att servera offentliga måltider med råvaror från närområdet.
”I Östergötland serveras Sveriges bästa offentliga måltider tillagade av svenska och lokala råvaror!”
Så lyder visionen för ett av fyra insatsområden från antagen regional Livsmedelsstrategi för offentlig mat. Arbetet för att verkställa målen i strategin har av region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland uppdragits till Vreta Kluster där Christina Enudd Nordström är temaledare för Offentlig mat.
- Ett starkt politiskt incitament att arbeta med inköp från lokala leverantörer är ett första steg för att kunna skapa långsiktiga affärsrelationer, säger Christina Enudd Nordström och understryker att laken på menyn är ett bra exempel på ett gott samarbete och relation mellan producent och kostchef
Ödeshög har som första kommun i länet nått målet i strategin att till år 2020 kunna servera offentliga måltider med drygt 30 procent råvaror från närområdet.
Man menar att det krävs en politisk vilja och stöd för den kostchef som lägger extra energi på att skapa relationer. Vi frågar Espen Rognstad som är kostchef i Ödeshög hur man kan öka andelen svensk- och lokalproducerade livsmedel till offentliga kök.
- Vi ser att diskussioner med leverantörer och kunskap om ömsesidiga förutsättningar kan skapa långsiktiga affärsrelationer med målet att det är en god affär för alla parter. I vår Food for life grupp tar vi del av varandras idéer och erfarenheter och kan också göra gemensamma upphandlingar för att intressera leverantören med lämpliga volymer, Food for Life eller som modellen benämns i Ödeshög, Från jord till bord, är i nuläget ett samarbete mellan kommunerna Vadstena, Boxholm, Ydre och Ödeshög, berättar kostchef Espen Rognstad.
Genom samarbete kan man göra inköp som passar leverantörer i säsong, volymer, paketering och leverans samtidigt som arbetssättet ger stort utrymme för att utveckla måltiden och koppla ihop den med den pedagogiska delen av skolans verksamhet.
Jonny Stål, en av arton licensierade yrkesfiskare runt Vättern, förespråkar ett utökat fiske för de arter som kommit i skuggan av lax, röding och kräftfisket.
- För att få en bättre balans för arternas tillväxt är det önskvärt att öka fisket på exempelvis sik och lake. Lake har tagits upp som rödlistad men i Vättern är tillgången mycket god. Ett utökat fiske skulle dessutom skapa en bättre balans mellan sjöns fiskarter.
Jonny Stål menar att laken, som är en torskfisk med utmärkt matkvalitet, är en outnyttjad resurs och används idag mest som kräftbete.
- En ökad tillgänglighet möter en växande efterfrågan på färsk fisk. Det är även positivt för den ökande turismen i länet. Se bara hur Hjo på andra sidan Vättern har utvecklats till ett centrum för Vätternfisket och samtidigt en turistmagnet.
Fakta om Lake
Kontakt
Espen Rognstad, kostchef
espen.rognstad@odeshog.se
0144-351 56
Fler inspirerande exempel om östgötska kommuners arbete med "Food for life":
Senast uppdaterad