Landsbygdsnätverket
Ny Framtidsverkstad på Borgeby Fältdagar

Innovationssupporten hade i höstas ansvar för en mycket lyckad Framtidsverkstad på Elmia. I år blir det Framtidsverkstad på Borgeby Fältdagar.

Ny Framtidsverkstad på Borgeby Fältdagar

Innovationssupporten hade i höstas ansvar för en mycket lyckad Framtidsverkstad på Elmia. I år blir det Framtidsverkstad på Borgeby Fältdagar den 28 – 29 juni. Den här gången består de mixade studentgrupperna inte bara studenter med lantbruksutbildning utan även av blivande civilingenjörer. Temat blir Smart tillage och är detsamma som för Fältdagarna.

Borgeby har vuxit till en av norra Europas största utomhusmässor med över 300 utställare och runt 20 000 besökare. Tanken i år är att låta utställare lämna in förslag på utmaningar till studentgrupperna. Temat Smart tillage innefattar såväl jordbearbetning som etablering av grödor och utmaningarna ska handla om lösningar som kan vara på plats år 2030. Fritt fram för många innovativa förslag alltså.

Hemliga utmaningar

Utställarna liksom forskare och andra experter som medverkar under dagarna blir sedan resurspersoner för studenterna under deras arbete i grupperna. Utmaningarna är hemliga tills de delas ut på eftermiddagen den 28:e och sedan får studenterna jobba fram till tidig förmiddag den 29:e. Då är det dags för en jury bestående av chefredaktörer från lantbrukspressen att bedöma och, efter studenternas egna presentationer, ge utlåtanden om de olika förslagen på lösningar.

Mässbesökare välkomna att delta

Precis som på Elmia kommer mässbesökare vara välkomna att delta i gruppernas arbete och lösningarna kommer att visas upp på plats. Arbetsborden, liksom scenen där presentation och juryutlåtandena äger rum, kommer att finnas i det stora matserveringstältet.

Med Framtidsverkstaden vill vi visa kraften i att arbeta tillsammans, studenter med olika kompetenser, praktiker, industriföreträdare, forskare och rådgivare.

Publicerades