Landsbygdsnätverket
Projektet BeeScanning

Projektet BeeScanning har redan belönats med en rad prestigefyllda utmärkelser och appen kommer användas på många håll i världen. Foto: BeeScanning

Mångfaldigt belönat innovationsprojekt

Utmärkelserna haglar över projektet BeeScanning med Björn Lagerman som idébärare och projektledare. Innovationen utgörs av en app som analyserar bilder som tas av levande bin på yngelramar med en smartphone.

Med appens hjälp hittas eventuella varroakvalster och den ger biodlaren råd och möjlighet till behandling i tid. Världens största bilddatabas av bin byggs för diagnosticering av binas hälsa och resistensavel. Appen har redan spridits till många delar av världen. En analys med BeeScanning kostar bara tio kronor och två analyser per år kan rädda ett bisamhälle.

En av prismotiveringarna lyder: “En innovativ lösning på ett miljöproblem som kan revolutionera jordbruk och djurhållning globalt. Smalt skalbart och en räddning för framtidens möjlighet att odla mat.”

Björn Lagerman

Foto: Nilla Nilsdotter-Linde

Bland utmärkelserna syns Årets innovation och Årets digitala innovation vid Örebrogalan 2018, Visual Sweden Award, Top Tech och Impact Maker vid Venture Cup, Stockholm, European Bee Award, Bryssel, Sustainology Speaker, New York och den har hamnat inom topp 100 av 5000 globala innovationer enligt organisationen Spinoff.

– Det är intressant att se den röda tråden i prismotiveringarna, medvetenheten om binas betydelse och det positiva att vi har en unik lösning som använder teknologi i frontlinjen av vad som är möjligt, säger Björn Lagerman.

– Jag tror även att kombinationen lowtech och hightech skapar en extra dimension. Skalbarheten och den ekonomiska potentialen samt innovationsgruppens extraordinära bredd och djup har också haft betydelse.

Publicerades