Landsbygdsnätverket

Hallå där…

Charlotte Galant på RRV, Patent- och registreringsverket

Immateriella tillgångar är ett viktigt begrepp, men vad står det för?

Charlotte Galant PRV

Charlotte Galant Foto: Privat

Immateriella tillgångar är till exempel utformning av en produkt, arbetsmetoder, tillverkningsprocesser och egenutvecklad teknik men även logotyper, dataprogram och kundregister. Oavsett om du bedriver ett innovationsprojekt eller en företagsverksamhet är det viktigt att hålla reda på vilka immateriella tillgångar som finns eller skapas i verksamheten.

Hur kan jag säkra mina immateriella tillgångar?

Vill du jobba upp ett starkt varumärke är ett viktigt steg att registrera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.det. Då hindrar du andra från att snylta på det som du har skapat. Är det en tjänst du vill sälja är det kanske ett varumärkesskydd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.eller olika typer av avtal som är det rätta verktyget. Designskydd Länk till annan webbplats.används för en unik design. För ensamrätt på dina tekniska lösning gäller patent Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Då kan ingen annan tillverka, sälja eller importera lösningen utan att du som patentägare har gett tillstånd. Ett annat sätt att skydda sin tekniska lösning är att hålla den hemlig.

Koll på marknaden!

Det är viktigt att ha koll på marknaden när du ska gå från ide till verklighet. Till exempel bör du ha koll på konkurrenter och eventuella samarbetspartners. Finns det redan framtagna och patentskyddade idéer? Kan de utveckla din egen idé?

Var hittar jag information??

På prv.se berättar en rad olika företag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.om deras förhållande till immaterialrätten, hur de arbetat med sitt varumärke, sin design, licenser och avtal för att kunna göra affärer av sina innovationer. På PRV:s webb finns även PRV-skolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där lär man sig vad immateriella tillgångar är och hur de kan leda till ökad lönsamhet. PRV:s Kundsupport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.är alltid redo att besvara på frågor om hur man kan arbeta med sina tillgångar.

Publicerades